7 preprostih prilagoditev, s katerimi preprečite izgorelost

7 preprostih prilagoditev, s katerimi preprečite izgorelost (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2017

Izgorelost je problem vsakogar, ki želi živeti zdravo življenje in hkrati biti produktiven. Z nekaj nasveti boste zmanjšali stres in lažje preživeli dan.

Zastavljajte si obvladljive izzive na področjih, kjer želite postati boljši. Če imate nad vadbo popoln nadzor in zmorete vse vaje ter vam na koncu ostane še nekaj sape za pogovor s prijatelji, naredite korak naprej. Naj bo trening čisto malo težji, ravno toliko, da izzove vašo fizično pripravljenost. Če čutite strah in napetost ter opazite, da napora ne boste zmogli, malo popustite. Z majhnimi koraki boste prišli daleč.

Osredotočite se in vadite. Zastavite si konkretne cilje vsakokrat, ko začenjate z novim projektom, učenjem, delom. Skušajte se skoncentrirati le na tisto, kar počnete, čeprav ni vedno prijetno. Ostranite vse moteče dejavnike, vključno s telefonom. Če se le da, naenkrat počnite eno stvar, saj bo narejena bolje, kot če bi se trudili početi več stvari hkrati.

Razdelite dan. Zjutraj ali večer prej preglejte koledarček z zadolžitvami in vse »naloge« razdelite v 50 do 90 minutne časovne predalčke (lahko tudi manj, odvisno od opravka). Če z nečem šele začenjate, si lahko vzamete tudi le 15 minut. Za skoraj vse aktivnosti pa velja, da naj ne bi trajale dlje kot dve uri. Naredite kratek premor in nadaljujte.

Prizadevajte si za rast. Opomnite se, da kadar spremenite nekaj večjega, se bo telo na to odzvalo s stresom. Ko občutite napetost, se pripravljate na izziv. Globoko vdihnite, da umirite začetno vznemirjenje in zbistrite misli za podvig. Potrudite se in se ne ustrašite, če boste sprva nekajkrat imeli tremo. Sčasoma se boste z vedno večjim veseljem lotili izzivov in posledično postajali vedno boljši.

Mentalno zdravje ohranjajte z meditacijo ali sprostitvijo v tišini. Najdite del dneva, ko so vsakdanji dražljaji omejeni, kot sta na primer jutro ali večer, preden ležete v posteljo. Postavite se v udoben položaj, in če imate možnost, bodite v tišini. Nastavite alarm, da ne boste rabili misliti na čas in dihajte globoko skozi nos. Osredotočite se le na vdihe in izdihe. Ko se prikradejo misli, jih spustite mimo. Če s sprostitvijo take vrste šele začenjate, nastavite alarm na eno minuto, potem pa postopoma čas povečujte za pol minute ali 45 sekund.

Med stresnimi obdobji imejte globoke pogovore in ugotovite, kaj želite izključiti, da bo vaše življenje bolj obvladljivo. S tem boste pustili stres in skrbi za sabo. Pomaga tudi nekaj globokih vdihov, saj se s tem aktivira del možganov, ki je odgovoren predvsem za uravnavanje vedenja.

Vzemite si pametne premore. Ko je pred vami zahtevna naloga, imejte pogum, da naredite korak nazaj, kadar bo potrebno. Bolj kot je delo stresno, več odmorov si vzemite. Med premori pa počnite aktivnosti,, ki ne zahtevajo razmišljanja na način, kot morate to početi pri delu: pojdite na sprehod, oddahnite si v naravi, meditirajte, pojdite na skodelico kave s prijatelji. Morda se vam medtem utrne še kakšna ideja. Ko se boste vrnili k opravilu, boste z večjo verjetnostjo dosegli napredek.

Preberite tudi: