Kako lahko že do jutri izboljšate svoj življenjski slog in zdravje? (Obstaja čudežni napitek?)

Kako lahko že do jutri izboljšate svoj življenjski slog in zdravje? (Obstaja čudežni napitek?) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2021

Se je mogoče v enem dnevu počutiti bolj zdravega in fit v svojem telesu? 

Naj najprej odgovorimo na vprašanje iz naslova: ne, nimamo čudežnega napitka za zdravje in zaman ga boste iskali.

Imamo pa nekaj nasvetov, s katerimi vaš življenjski slog ne bo izboljšan kar čez noč, se pa lahko že po naslednjih navadah takoj počutite precej bolje in se začnete zavedati, da počnete nekaj dobrega zase in za svoje telo. 

Vsak dan se gibajte

Ja, čisto vsak dan. Lahko je to vadba, hoja po opravkih, vožnja s kolesom, sprehod ... Samo poskrbite, da se boste gibali najmanj 20 minut dnevno. Če se da, si premor vzemite tudi med delom in hodite vsaj 10 minut, ali naredite kakšno vajo. Če vas npr. zanima, ali je šport tudi tekanje po nakupovalnih centrih in iskanje daril, vklopite aplikacijo za štetje korakov in videli boste, da se jih nabere kar nekaj. Ja, tudi to šteje!

Že danes napolnite hladilnik  z zdravimi prigrizki

Pojdite v trgovino in nakupite nekaj sadja, oreščkov, sestavine za domači humus (in priloge, morda korenje?), zelenjavo iz katere lahko pripravite kakšen namaz ... Ko vas bo zamikala čokolada ali boste enostavno hoteli nekaj prigrizniti, izberite nekaj zdravega. Kako se počutite po tem, ko veste, da niste zmazali še ene čokolade? Verjetno precej dobro!

Koliko vode ste danes spili? 

Tu lahko naredite takojšnjo spremembo in kar takoj spijete kozarec vode, v nadaljevanju dneva pa s seboj nosite steklenico, ki vas bo opominjala, da morate narediti kakšen požirek. 

Zamenjajte sokove za vodo in nesladkan čaj že danes, in če se boste tega vztrajno držali, boste kmalu opazili dobre posledice, kot je izostren okus (zaradi manj zaužitega sladkorja), čistejša koža, več energije, boljše uravnavanje telesne temperature ...

Pripravite zajtrk

Že danes zvečer pripravite zajtrk za jutri, ali vsaj določite, kaj boste jedli. Če morate, vstanite 15 minut prej, da ga boste imeli čas v miru pojesti. Za ta korak lahko rečemo, da bo prinesel zdravo spremembo "čez noč". 

Ritual pred spanjem ali zjutraj

Kadar vam bolj ustreza - pred spanjem ali zjutraj, takoj ko vstanete - si vzemite 5 minut za raztezne vaje. Da boste navado obdržali, jo izvajajte neprekinjeno vsak dan vsaj 4 tedne, potem pa bo to verjetno postalo že del vaše rutine. Telo vam bo hvaležno! 

Namig: pred posteljo imejte ves čas raztegnjeno podlogo za telovadbo. Tako boste takoj zjutraj stopili nanjo ali pa zvečer pred spanjem in se opomnili, da vas čaka še en opravek.