25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2017

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.

Če se kljub omejitvam glede hrane, ki ste si jih postavili, želite zabavati, se opremite z nekaj nasveti. Tudi z zdravo prehrano in manjšimi količinami sladkorja imate lahko nepozabne decembrske dni.

Na zabave prinesite »varno različico«

Če se s prijatelji in družino srečujete na zabavah, kjer vsak prinese nekaj hrane, je to odlična priložnost, da tudi njih prepričate s svojimi slastnimi, a zdravimi jedmi. Pobrskajte za recepti s sladicami z malo ali nič sladkorja, ali pripravite druge zdrave jedi, ki so navdušile vas. Tako boste na srečanju imeli priložnost jesti enako, kot običajno in morda se vam pri zdravem prehranjevanju pridruži tudi kdo od bližnjih. V primeru diete ravnajte enako in pokažite, da se ne vrtijo le okoli brokolija ter solate. Če ste kreativni, lahko postrežete z odličnimi jedmi.

Načrtujte pregrehe

Tudi letos bo babica spekla tiste odlične piškote, ki se jim ne morate upreti. Veste, da boste poskusili vsaj enega, verjetneje pa malo več. Nič hudega, tudi to se zgodi in ne samo v decembru. Če že vnaprej veste, da boste prigriznili tudi kaj nezdravega, se lahko pripravite. Pred in po srečanju načrtujte intenziven trening za kurjenje kalorij in se pred tem še posebej strogo držite sovjih omejitev. Lahko izpustite tudi tisti dan, ki ste ga namenili »pregreham« in ga prestavite na pozneje, ko se boste srečali z družino. S količinami ne pretiravajte. Če že dlje časa ne jeste veliko sladkorja, to niti ne bo težko, saj bodo vse slaščice bolj sladke, kot običajno. Zadovoljni boste že z enim ali dvema kosoma peciva.

Namenite čas sproščanju

December prinese veliko veselja in tudi stresa, saj morate opraviti božične nakupe, načrtovati srečanja s prijatelji, družino in sodelavci ter vse to uskladiti s kopico dela v službi. Da boste ostali zdravi in mirnih misli, nekaj časa dnevno (ali vsaj tedensko) namenite sproščanju v obliki meditacije, globokega dihanja, joge ali trenutkom, ki jih namenite samo sebi. Tako boste sprejemali boljše odločitve tudi glede hrane in posegali po zdravem. Če se želite izogniti obrokom, po katerih se počutite slabše in napihnjeno, je to mogoče in prav tako se lahko odlično zabavate.

Načrtujte zdrave prigrizke pred in po zabavi

Če na praznovanje ne boste prinesli svojih prigrizkov, a se želite izogniti tudi ostalim slaščicam, pojejte nekaj preden se odpravite. Naredite si običajno malico ali večji obrok, odvisno od tega, koliko časa bo trajala zabava. Če si vseeno premislite in postrežete tudi s svojimi prigrizki, pa imate zagotovljeno možnost zdrave prehrane. Navdušite z raznovrstnimi sladicami, ki ne škodujejo zdravju s tonami sladkorja ali soli.

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri