Kako se znebiti moljev? Obstaja enostaven in naraven trik, vse, kar potrebujete, pa že imate doma.
Če opazite pajčevinaste niti ali prah na policah ter luknjice v embalaži hrane, kot so riž, moka, ovseni kosmiči ali sladkor, imate verjetno opravka z nezaželenimi gosti – shrambnimi molji.
Kako prepoznati težavo z molji?
Pogost znak prisotnosti so ličinke belega molja, ki spominjajo na črve. Ličinke teh škodljivcev se razvijajo znotraj celega zrna, zato jih pogosto ne opazimo, dokler se odrasle žuželke ne pojavijo na dnu embalaže.
Ljudje pogosto opazijo molje šele, ko začnejo letati okoli shrambe ali opazijo temne madeže v hrani. Čeprav so molji zelo neprijetni, je pomembno vedeti, da molji niso nevarni za zdravje.
Nenamerno zaužitje teh žuželk je varno – predstavljajo celo dodatni vir beljakovin. Povprečen človek naj bi na leto s hrano zaužil približno četrt kilograma insektov, v številnih kulturah pa so črički, hrošči in podobne žuželke povsem običajen del prehrane.
Seveda pa bi se večina ljudi moljev raje znebila. K sreči to lahko storimo brez uporabe kemičnih sredstev.
Moljev se lahko znebite s pomočjo kisa
Molji ne prenesejo kisa, zato je to glavna sestavina pri čiščenju kuhinjskih polic. Tukaj je točen postopek, s katerim se boste znebili moljev:
- Preglejte hrano: Pozorno preglejte vse zaloge hrane. Ličinke se lahko skrivajo tudi v suhem sadju, oreščkih, semenih, čokoladi ali suhi pasji hrani.
- Dezinfekcija: Če želite okuženo hrano obdržati, jo segrejte v pečici na 60 °C za najmanj 15 minut ali jo za 48 ur postavite v zamrzovalnik – to bo uničilo žuželke.
- Temeljito čiščenje: Kuhinjo posesajte (tla, pult, omare...) in temeljito obrišite vse police s kisom.
Da preprečite vračanje škodljivcev, shranjujte živila v dobro zaprtih steklenih ali plastičnih posodah. To je tudi odlična priložnost, da organizirate svojo shrambo in preverite zaloge.
Vir: krstarica.com