Ščurki ne prenesejo te stvari: samo postavite jo v kuhinjo in takoj bodo izginili

12. 9. 2025
Ščurki ne prenesejo te stvari: samo postavite jo v kuhinjo in takoj bodo izginili (foto: Profimedia)
Profimedia

Za boj proti ščurkom ne potrebujete dragih ali zapletenih pripravkov – obstajajo enostavne in zelo učinkovite rešitve.

Ščurki sodijo med najbolj nezaželene hišne škodljivce. So trdoživi in se hitro razmnožujejo, zato jih je težko izkoreniniti. Na voljo je sicer veliko kemičnih sredstev, a mnogi raje posežejo po naravnih metodah, ki so varnejše za ljudi in hišne ljubljenčke.

Ena izmed najbolj znanih rešitev je mešanica sode bikarbone in sladkorja. Sladkor privabi ščurke, soda bikarbona pa v njihovem prebavnem sistemu povzroči reakcijo, ki jih učinkovito uniči.

Uporabite lahko tudi borovo kislino, pomešano z moko in sladkorjem. Iz mase oblikujte majhne kroglice in jih postavite na mesta, kjer se ščurki najpogosteje pojavljajo. Zmes deluje kot strup, vendar je nujna previdnost – hranite jo izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.

Dobro se obnese tudi diatomejska zemlja – naraven prašek iz fosiliziranih alg. Ta poškoduje zunanje oklepe ščurkov, kar vodi v njihovo dehidracijo in pogin. Prašek je varen za ljudi in živali, a potrebujete nekaj potrpljenja, saj rezultati niso vidni takoj.

Okrnjena Evrovizija? Vse več držav pogojuje svoj nastop

Naravni repelenti vključujejo tudi eterična olja, kot so poprova meta, limona ali sivka. Olje razredčite z vodo in poškropite po površinah, kjer se pojavljajo ščurki. Močan vonj jih odvrača, da bi se naselili v vašem domu.

Seveda pa samo naravna sredstva niso dovolj. Ključno je redno čiščenje – še posebej kuhinje in kopalnice – ter zapiranje vseh razpok in odprtin, skozi katere bi se ščurki lahko prebili v notranjost.

Zakaj se morate ščurkov znebiti čim prej?

Ščurki niso le neprijetni na pogled, predstavljajo tudi resno nevarnost za zdravje.

Znano je, da prenašajo številne patogene mikroorganizme. Na svojem telesu in iztrebkih lahko nosijo bakterije, kot so salmonela, E. coli, Staphylococcus in Streptococcus, ki povzročajo hude črevesne okužbe. Prenašajo lahko tudi razne viruse.

Pri ljudeh, občutljivih na alergene, ščurki lahko sprožajo poslabšanje simptomov. Njihovi iztrebki, slina in drobci telesa vsebujejo beljakovine, ki lahko povzročijo alergijske reakcije in poslabšajo astmo – še posebej pri otrocih.

Ker ščurki pogosto lezejo po hrani in kuhinjskih površinah, za seboj puščajo patogene. Uživanje kontaminirane hrane lahko povzroči zastrupitev in druge zdravstvene zaplete.

Vir: krstarica.com

Kuharji pri cvrtju ribe ne uporabljajo moke, ampak to sestavino: ne vpije olja, riba pa je še bolj hrustljava in okusna