Ko dieta prevzame nadzor: kako se prenehati obremenjevati s številkami in vzljubiti hrano

Ko dieta prevzame nadzor: kako se prenehati obremenjevati s številkami in vzljubiti hrano (foto: profimedia) profimedia
28. 2. 2020

Ko začnete z dieto, se svet obrne na glavo. Kar naenkrat so najpomembnejše številke kilogramov in obsega pasu, kaj boste jedli (in kaj bi radi jedli), koliko boste pojedli … Kako v tem norem toku sploh lahko ostanemo prisebni?

Ko se znajdete sredi diete, preračunavanja kalorij in siljenja k vadbi, verjetno ne obožujete svojega telesa. Zato ste se sploh odločili, da greste v ta proces, kajne? Pa vendar, skušajte ohraniti mirne misli in si vzeti čas za izkazovanje ljubezni. Tudi ko bo vaše telo drugačno, bo odnos ostal. Če se trenutno kritizirate, boste kasneje našli nove dele telesa, ki vam ne bodo všeč. 

Zato morate dobro samopodobo graditi že vse od začetka in mi vam damo nekaj nasvetov, kako boste to lažje storili. 

Pospravite tehtnico

Kako boste potem spremljali napredek? Brez številk. Določite datum enkrat mesečno (ali enkrat na dva meseca), ko se boste tehtali. Druge dni naj tehtnica ostane pospravljena, saj je ne potrebujete. 

Vmes napredek spremljajte s hlačami, ki bodo postajale vedno bolj ohlapne. Odpravite se na hrib in opazujte, ali lažje pridete na vrh. Opomnite se, koliko več energije imate za igranje z otroki, kot ste je imeli prej. In kako lažja so jutra, ko vstanete prej in pojeste obilen zajtrk. Bodite ponosni nase, ker ne čutite več želje po sladkem in je vaš najljubši posladek doma pripravljen puding s chia semeni. 

Kako hujšanje vpliva na vas?

Ustavite se in si iskreno odgovorite na zgornje vprašanje. 

Kaj se dogaja z vašim družinskim in prijateljskim življenjem sedaj, ko ste okupirani z dieto? Kako se počutite, ko opazujete spreminjanje telesa? Kakšni občutki vas prevzamejo, ko si ne privoščite nečesa, kar imate radi in po drugi strani vidite ljudi, ki jedo vse? 

Proces je za vas verjetno precej stresen, ravno za to morate poskrbeti, da si vzamete trenutke za sproščanje. Naj dieta ne zasede vašega urnika. Še vedno počnite to, kar imate radi in pojdite s prijatelji na pijačo. Privoščite si izlet ali obisk spa centra. Vi odločate, kako bo potekalo vaše življenje. 

Naj vam bo jedilnik všeč

Čeprav poskušate izgubiti kilograme, telo potrebuje dovolj energije za delovanje in vse fizične napore, ki jih izvajate. Brez prave prehrane treningi ne bodo uspešni, končni cilj pa bo ostal neuresničen. 

Ne lotite se diet, ki stremijo k stradanju ali uživanju iste prehrane daljše časovno obdobje. Poskrbite tudi, da vam bodo obroki po okusu všeč. Preizkusite na primer nov recept in vključite v obroke zdrava živila, ki jih imate radi. Naj bo obrok nekaj, česar se veselite. 

Poiščite podporo

Preobrazba telesa je zahteven projekt, ki ga morate speljati sami, vendar vam bo veliko lažje, če boste imeli podporo. Ko vam bo težko, pokličite prijatelje in se pogovorite. Prosite mamo, naj na skupnih kosilih ne peče svojih slastnih sladic, ki vas spravljajo v neugoden položaj. Z ljudmi, ki vam veliko pomenijo, proslavite majhne zmage, na primer ko izgubite 1 kilogram ali vam majica postane prevelika. 

Obdajte se z ljudmi, ki jih imate radi.