Nemčija s šestnajstimi zveznimi deželami, od Schleswig-Holsteina na severu do Bavarske na jugu, nudi široko paleto kulinaričnih doživetij: od preprostih tradicionalnih gostiln do priznanih gurmanskih restavracij.
Več kot 300 Michelinovih restavracij po vsej državi
Regionalne in sezonske dobrote vedno znova potrjujejo pristnost in bogato kulinarično tradicijo nemških krajin, več kot 300 Michelinovih restavracij po vsej državi pa skrbi za kulinarične užitke na najvišji ravni.
Še nikoli poprej ni bila nemška gurmanska scena tako dinamična, kot je danes. V zadnjih nekaj letih je namreč kopica mladih in nadobudnih »kulinaričnih umetnikov« uspešno stopila ob bok najboljšim nemškim kuharjem. Njihov pečat in kulinarični vpliv sta na nemški gastronomski sceni vedno bolj prisotna, ideje mladih kuharskih ustvarjalcev pa segajo od izjemnih interpretacij povsem enostavnih in regionalnih nemških receptov vse do novih kreacij z mednarodnimi pridihi.
Od osvežujočega rizlinga do cvetličnega modrega burgundca
Že stoletja v Nemčiji cenijo tudi dobro žlahtno kapljico, za poklic vinarja pa se v zadnjih nekaj letih odloča vedno več mladih in zelo ustvarjalnih posameznikov. Na 102.000 hektarjih pridelujejo številne sorte vin – od osvežujočega rizlinga do cvetličnega modrega burgundca. Trte razvaja ugodna klima, zato so nemška vina tipično lahka in sadna ter polna milosti, šarma in posebnega značaja. Nemčija ima 13 vinorodnih regij, zato vam obisk kakšne izmed vinskih kleti vsekakor ne sme uiti!
RECEPT: Spomladanski prigrizek »Flammkuchen« za štiri osebe
Hrustljava pogača z redkvico, mlado solato, zelišči in poširanimi jajci
sestavine za testo:
- 200 g moke
- 1 čajna žlička soli
- 1 jedilna žlica olja
- dober deciliter vode
sestavine za nadev:
- mlada solata: blitva, špinača, rukola, zelena solata
- 2 šopka redkvic
- paketek vrtne kreše
- šop drobnjaka
- šop kopra
- 300 g naribanega sira
- 600 g skute/svežega sira
- 4 jajca
- cel poper
- kis
Čas priprave: 20 minut
Čas pečenja: 14 minut
Priprava testa
Vse sestavine z rokami zgnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Tega nato čim bolj na tanko razvaljamo na papirju za peko, ki smo ga že prej položili v pekač. Pečico najprej ogre-jemo na čim bolj vročo temperaturo (približno 250 °C).
Postopek priprave
Skuto ali sveži sir s širokim nožem nanesemo na testo in povrh posujemo z naribanim sirom. Pogačo nato 10 minut pečemo v pečici pri 180 °C. Sir naj se rahlo raztopi.Vmes operemo redkvice in jih narežemo na rezine. Operemo solato in jo pustimo, da se posuši. Na kolesca nasekljamo drobnjak in narežemo krešo. Koper natrgamo na majhne vejice. V loncu zavremo vodo in ji dodamo 2 žlici kisa. Na mesto, kjer najbolj vre, spustimo 4 jajca. Znižamo temperaturo, da voda skoraj ne vre več, jajca pa po štirih minutah z žlico poberemo ven.Pogačo vzamemo iz pečice in nanjo razporedimo solato, redkvice in zelišča ter potrosimo malo popra. Na vse to položimo jajca in razrežemo.