Ne potrebujete “poletne postave” (ne to leto, ne naslednje in kadarkoli kasneje)

Ne potrebujete “poletne postave” (ne to leto, ne naslednje in kadarkoli kasneje) (foto: unsplash) unsplash
6. 7. 2020

Bolj kot se bliža poletje, bolj začnemo delati na svoji “poletni postavi”. Mi pa pravimo, da je ne potrebujete. Ne to poletje in ne katerokoli poletje kasneje. 

Ne, ne ciljamo na to, da je letos situacija precej nesigurna in morda sploh ne boste oblekli kopalk, ampak predvsem na drugačen način mišljenja. 

Tu je nekaj razlogov, zakaj ne potrebujete “poletne postave”:

V dveh mesecih jo boste težko dosegli

Pravzaprav je odvisno, kakšen cilj si zastavite. Realno je na primer, da na mesec izgubite kilogram ali dva, povsem nerealno pa je pričakovati 10 kilogramov manj. Prav tako ne boste na hitro izgubili maščobnih obročkov okrog trebuha, še posebej ne samo z vadbo. Pogosto si v kratkem času zadamo stvari, ki jih lahko uresničimo v več mesecih ali enem letu. 

“Sezonsko hujšanje” se slabo obnese

“Ampak prijateljica je v kratkem času zelo shujšala …” To smo že večkrat slišali, ampak pozabili ste omeniti, da je kasneje kilograme pridobila nazaj, da je uporabila dieto, pri kateri je v igri stradanje, da je telo naenkrat zelo fizično obremenila, čeprav prej ni bila aktivna … 

S “sezonskim hujšanjem” boste mogoče hitro zmanjšali številko na tehtnici, boste pa zato telo potisnili v krizno obdobje, kar se vam bo kmalu maščevalo. Ker mora telo varčevati z zalogami, bo oslabljena rast las in nohtov, ženskam lahko “nagaja” menstruacija, ustavljeni pa so tudi nekateri drugi procesi, ki niso nujni za življenje. Po hitrih dietah se boste vedno zredili nazaj, saj takšnega življenjskega sloga ne morete obdržati večno. 

Kaj pa samopodoba?

Morda se problem skriva nekje globlje. Če imate vsako poletje težavo obleči kratke hlače, oprijete majice in kopalke, morate začeti ukrepati pri samopodobi in delati na ljubezni do sebe. 

Tudi če morate izgubiti nekaj kilogramov, to ni razlog, da se tudi v trenutnem stanju ne bi imeli radi. Kaj ne telovadite in se zdravo prehranjujete ravno zato, ker želite poskrbeti zase? Začnite s tem, da se skušate zadržati vsakokrat, ko želite v družbi pripomniti, kako debeli ste ali kako vam določena majica ne paše. Nadaljujte tako, da si podarite kompliment in najdete dele telesa, ki jih obožujete. 

Če počasi gradite na sebi, se boste že kmalu počutili precej bolje. 

Raje spremenite način življenja

Za konec pa najpomembnejši razlog, zakaj ne potrebujete poletne postave: ker naj zdrav način življenja raje postane navada, ki jo boste vzdrževali celo leto, ne samo pozimi. Spremembe naj bodo majhne in postopne, na primer za začetek vsakemu obroku dodajte sadje in zelenjavo. Nato pa počasi odpravljajte svoje razvade. 

Veliko bolj zdravo je, če se celo leto trudite vzdrževati težo, kot če jo izgubite par mesecev pred poletjem.