Otok 'na koncu sveta', eksotika, polna fantastičnih okusov in pravi raj, znan po riževih poljih in hinduističnih templjih.
Vsakomur svoje
Kuta se uvršča med najbolj obiskane turistične kraje na Baliju. Pohvali se z luksuznimi hotelskimi kompleksi vzdolž peščenih plaž, na katere se zlivajo velikanski, za deskanje primerni valovi, tam pa najdete tudi restavracije vseh svetovnih prehranskih verig in turistične agencije, ki ponujajo izlete v najbližji tempelj Tanah Lot.
V Ubuduju, centru umetnosti, bodo na svoj račun na otoku prišli tudi tisti, ki iščejo mir in sprostitev. Na ulicah in v varungih, prodajnih stojnicah z živili, ali pa v majhnih uličnih restavracijah se srečujejo slikarji, rezbarji, plesalci, ljubitelji joge in priseljenci, ki so se zaljubili v duhovno življenje na otoku.
Prostor na koncu sveta
Zelo čarobno je tudi pristaniško mestece Padang Bai na vzhodnem delu otoka. Tam se vam bo zazdelo, kot da se je čas ustavil že pred veliko leti.
Prebudi vas kokodakanje kokoši, topla voda je razkošje, beseda stres pa neznan pojem. Ta prostor, ki se ga še ni dotaknila civilizacija, je pravi balzam za dušo.
Eksotika, polna fantastičnih okusov
Indonezija je znana po kulinariki, v kateri se kažejo vplivi tradicionalnih domačih kultur – muslimanske in hindujske.
Osnovna sestavina balijskih jedi je riž, ki ga najdemo v vseh dnevnih jedeh, celo v zajtrku. Nacionalna jed je nasi goreng, popečen riž z zelenjavo, mesom in jajcem in začinjen z več začimbami. Brez teh tudi ni prave balijske kuhinje, zato se čili, česen ali ingver znajdejo v številnih jedeh.
Meso je na Baliju relativno drago, zato ga postrežejo v majhnih porcijah, večinoma perutninsko ali ovčje. Na svinjino boste zelo redko naleteli že zaradi muslimanske tradicije, z izjemo pujska na vrtljivem žaru babi guling, ki je prava delikatesa. Boste pa zato uživali v toliko večjih količinah morskih sadežev, ki jih na Baliju dobite vsepovsod.
-
Gado gado
Sestavine za 4 osebe:
300 g svežega stročjega fižola, 3 korenčki, 200 g kalčkov fižola mungo, 200 g kitajskega zelja.
Za omako:
100 g arašidov, 2 šalotki, 1 strok česna, 2 žlici olja, 1 žlička paste sambal oelek, 1 žlička rjavega sladkorja, 1 žlica limetinega soka, 200 ml kokosovega mleka.
Fižol po dolgem zrežite na trakove. Korenje ostrgajte in ga prav tako zrežite na trakove.
Skupaj s fižolom ga blanširajte v vreli osoljeni vodi. Zelenjavo na cedilu prelijte s hladno vodo in dobro odcedite.
Fižol in korenje v skledi zmešajte s kalčki munga.
Zelje zrežite na trakove in ga denite v cedilo. Prelijte ga z vrelo vodo in nato dodajte zelenjavi.
Arašide zmeljite. Šalotko drobno sesekljajte, česen pa zrežite na rezine. V ponvi segrejte olje in na njem približno 4 minute pražite šalotko in česen. Dodajte zmlete arašide, sambal oelek, sladkor, limetin sok in kokosovo mleko ter kuhajte približno 10 minut. Zelenjavo prelijte z omako in jo postrezite.
Priprava: preprosta, 20 min.
Na osebo: 390 kcal B: 34 g, M: 12 g, OH: 36 g.
-
Puding iz črnega riža z mangom, karambolo in limeto
Sestavine za 6 oseb:
1 skodelica lepljivega črnega riža, pol skodelice lepljivega belega riža, pol skodelice trsnega sladkorja, 300 ml kokosovega mleka, 1 ščepec soli, 1 mango, 1 karambola, 1 limeta.
Črni riž dobro operite pod hladno tekočo vodo, ga denite v posodo, prelijte z vodo in namakajte čez noč.
Enako naredite z belim rižem, le da ga namakajte samo 1 uro.
V posodo zlijte 5 skodelic vode in dodajte odcejen črni in beli riž.
Riž solite in ga pri nizki temperaturi kuhajte približno 30 minut.
Primešajte trsni sladkor in kuhajte še 10 minut, da izpari vsa voda. Na koncu primešajte kokosovo mleko, vse skupaj zavrite, ugasnite kuhalno površino in riž pustite še nekaj časa stati.
Riž s kokosovo omako porazdelite po skodelicah in ga okrasite z rezinami karambole, manga in limete.
Priprava: preprosta, namakanje: 8 ur, čas priprave: 50 min.
Na osebo: 290 kcal B: 7 g, M: 16 g, OH: 65 g.
Zlati napitek tudi na Baliju
Najbolj razširjena vrsta piva na otoku je domače pivo Bintang, ki s petodstotno vsebnostjo alkohola in obliko steklenice spominja na pivo Heineken.
Za Bali so značilni tudi tipični alkoholni napitki, na primer riževo vino brem ali arak – palmino ali riževo žganje. Izmed vročih napitkov pa imajo domačini najraje kavo ali ingverjev čaj.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?