Raziskava: nas je epidemija kaj spremenila in kako zaskrbljeni smo glede novih okužb?

Raziskava: nas je epidemija kaj spremenila in kako zaskrbljeni smo glede novih okužb? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2022

Mediana je Slovencem zastavila nekaj vprašanj in postregla s podatki o tem, koliko smo se od epidemije spremenili in kako zaskrbljeni smo trenutno. 

Med epidemijo smo se začeli zavedati, koliko pomeni zdravje in druge vrednote, ki jih radi zanemarimo. Obžalovali smo, da smo si za ljubljene osebe vzeli premalo časa. Vzpostavili smo nekaj dobrih navad. Obljubili smo si, da bomo od sedaj naprej boljši, da nas je epidemija izučila ... Pa se tega še držimo? 

Ne bomo govorili kar tako na pamet, saj imamo na voljo podatke raziskave, ki jo je opravila Mediana. 

Začnimo z epidemijo, ogledali pa si bomo tudi, kako se počutimo glede vojne v Ukrajini. 

Mediana ugotavlja, da je bilo med vprašanimi zaradi epidemije covida-19 in naraščanja novih okužb zaskrbljenih 39 odstotkov ljudi. Številka je bila podobna v preteklem mesecu (juniju), ko je bilo zaskrbljenih le 0,7 odstotkov ljudi več. 

Vprašanje je bilo tudi, kako dobro se Slovenija spopada s covidom v primerjavi z drugimi državami. 28 odstotkov vprašanih trdi, da se Slovenija slabše spopada z okužbami kot druge države, v juniju pa je tako menilo 39 odstotkov ljudi. Odstotek upada že vse od marca. 

Kako zelo pa cenimo vse, kar imamo, zaradi epidemije? Nekaj časa smo se zavedali, koliko pomeni imeti družino, prijatelje, partnerja, sedaj pa ... V juliju se tega še vedno zaveda 47 odstotkov vprašanih, v maju pa jih je bilo 52 odstotkov. Tudi ta številka torej upada. 

Kar precej nas je prestrašila novica o začetku vojne v Ukrajini, vsaj na začetku. Zaskrbljeni sta bili kar dve tretjini prebivalstva (63 odstokov), v juliju pa se z vojno in njenimi posledicami obremenjuje manj ljudi, to je 57 odstotkov. 

Kako bi vi odgovorili na vsa ta vprašanja? Se še spomnite svojih dobrih navad, ki ste jih obudili med epidemijo in ali še vedno skrbite zase ob naraščajočih okužbah? V katerih podatkih ste se bolj prepoznali?