S TEMI triki boste izboljšali svojo raztegljivost

S TEMI triki boste izboljšali svojo raztegljivost (foto: Profimedia) Profimedia
13. 8. 2022

Si tudi vi želite povečati svojo gibčnost in raztegljivost? Upoštevajte te trike!

Izberite prave vaje

Ključnega pomena je, da izberete vaje, ki so najbolj učinkovite. Pomembno je, da vaje prilagodite svojim potrebam ter zmožnostim, obenem pa je seveda pomembno tudi pravilno izvajanje vaj. Pri izbiri vaj ter sami izvedbi je najbolje, da si omislite strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kaj bi bilo za vas najbolj primerno.

Ne pretiravajte

Mnogi ljudje so mnenja, da se morajo vsak dan raztezati eno uro, vendar temu ni tako. Tudi z kratkim, a rednim raztezanjem lahko dosežete velik učinek. Dolgotrajno raztezanje (še posebej, če slednje ni pravilno) lahko situacijo še poslabša in celo privede do poškodb.

Ne pozabite na dihanje

Z dihanjem lahko sprostite telo, kar omogoči globlje raztezanje. Med izvajanjem vaj bodite torej pozorni tudi na svoje dihanje.

Pomagajte si s toploto

Toplota lahko pospeši cirkulacijo in pomaga pri sprostitvi mišic. Pred raztezanjem torej ogrejte mišice s fizično aktivnostjo, lahko pa si še dodatno pomagate s toplo prho ali višjo temperaturo v prostoru.

Poskrbite za pravilno držo

Med dolgotrajnim sedenjem ali zaradi nepravilne drže lahko pride do zategnjenosti mišic, zaradi česar ste tudi manj gibljivi in raztegljivi. Sploh v primeru, da veliko sedite, poskrbite za ustrezno držo in tako preprečite številne nevšečnosti.