4 realni (in učinkoviti) nasveti za bolj zdravo življenje

4 realni (in učinkoviti) nasveti za bolj zdravo življenje (foto: Profimedia) Profimedia
23. 2. 2020

Pomlad, ki se nezadržno bliža, prinaša nove moči, novo energijo in nove cilje. Če je med vašimi letošnjimi cilji končno začeti bolj zdravo živeti, berite naprej. Ti nasveti niso nedosegljivi, ne obljubljanjo čudeža, s časom pa bodo privedli do boljšega počutja.

Bodimo realni. Vse velike obljube, ki si jih zadamo o boljšem prehranjevanju, obisku telovadnic ali osvojitvi bližnjih hribov vsak teden, se kar hitro pozabijo.

Življenje je hitro, polno opravkov in nepredvidljivih situacij. Prav zato veliko razmišljanj o konkretnih spremembah življenja tako klavrno konča.

Da bi svoje življenje spremenili na bolje, na bolj zdravo, potrebujemo čas. Potrebujemo majhne korake, ki jih lahko počasi udejanjamo. Dolgoročno pa ti majhni koraki, ne da bi se zavedali ali počutili prikrajšanje, naredijo veliko spremembo.

Pripravili smo štiri top nasvete, ki postopoma resnično spremenijo življenje.

Vsi ti nasveti so enostavni, ne zahtevajo veliko dodatnega časa, niso velik finančni zalogaj, pa še vplivajo tako na naše fizično, kot na psihično zdravje.

1. Spanje vsaj 8 ur na dan

Matthew Walker v svoji knjigi Zakaj spimo razloži, čemu se odrečemo, če se odrekamo spanju.

Ker med spanjem prehajamo med različnimi fazami, ki zahtevajo svoj čas, je krajšanje števila ur spanja neprimerno, celo škodljivo. Priporočljivo je osemurno spanje vsak dan.

Prinašanje ur noter čez vikend žal ne deluje.

Dolgoročno odrekanje spanju pa ne vpliva slabo le na naš organizem, škoduje tudi našemu psihičnemu počutju. Zaradi premalo spanja se redimo, smo nejevoljni in se hitreje staramo.

2. Vsakodnevna rekreativna hoja

Popolnoma nerealno je pričakovati, da se bomo čez noč zavezali vsakodnevni rekreaciji v telovadnici, fitnesu ali celo doma. Pravzaprav strokovnjaki trdijo, da je vsakodnevna rekreacija prenaporna in telo po rekreaciji potrebuje počitek. Zato le pamet v roke, ko se lotite reakreacije.

Po drugi strani pa strokovnjaki priporočajo vsakodnevno hojo. Sprehodi, ki bodo v prihajajočih mesecih zaradi bolj primernih temperatur še bolj prijetni, naj bodo v naravi.

V času sprehoda se odrečite razmišljanju o tegobah, si vzemite čas zase in se sprostite. Hoja odlično deluje na psihološko počutje, vpliva na boljšo prekrvavitev telesa in dobro vpliva na sklepe. Sploh, če delovnik preživljate sede.

Preverite: Kako zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti

3. Postopen prehod na bolj zdravo prehrano

Nekaj trikov za boljše prehranjevane:

  • Poskrbite, da jeste čim manj predpripravljenih slaščic, čipsov, tort, predpripravljene hrane (iz konzerv npr.) in se izognite gaziranim pijačam. Če pijete sok, ga popijte le deci pri kosilu, sicer pijte čaj, naravno limonado in vodo.
  • Belo moko in izdelke iz bele moke zamenjajte s polnozrnatimi (jejte polnozrnate testenine, rjav riž, ovsene kosmiče, kvinojo, ajdo, ješprenj, polnozrnat kuskus, polnozrnat kruh in pirin ter ajdov kruh).
  • Poskrbite, za veliko zelenjave na vašem krožniku – razmerje naj bo pol zelenjave, četrt beljakovin in četrk ogljikovih hidratov.
  • Pri zajtrku ne pozabite na beljakovine, zvečer pa si privoščite nekaj manj ogljikovih hidratov. Sladico, če že, si privoščite kot samostojen obrok in ne jejte jih med obroki. Še bolje: poskusite s temno čokolado, ki je odlična za zdravje.

4. Spremljanje svojih korakov

Točka, ki bo pravzaprav pomagala pri vseh manjših spremembah, tudi zgornjih. Kako?

Tri dni zapisujte vse! (Ja, samo tri dni.) Obroke, prigrizke in pijače, ki jih boste zaužili. Zapišite tudi, koliko gibanja ste vključili tisti dan. In kako ste spali.

In ne bo težko ugotoviti, kje so potrebne prve manjše spremembe:

  • Izpuščate zajtrk? Pa tako preprosto je: že skodelica ovsenih kosmičev z jogurtom in svežim sadjem bo poskrbela za fantastičen začetek dneva.
  • Vključujete premalo sezonske zelenjave in sadja?
  • So vaši najljubši prigrizki in obroki polni nezdravih maščob? Odstranite jih, poiščite bolj zdrave alternative.
  • Ali pogosto jeste zunaj?
  • Se premalo gibate? Preverite še enkrat točko 2.
Česarkoli se lotite, vedite, da se je sprememb najbolje lotiti po korakih, saj boste le tako vzdržali pri spremembah. Naj vam bo motivacija tudi podatek, da se telo in um na nekaj novega navadita po tridesetih ponovitvah. To res drži, poskusite.