Tudi pospravljanje je telovadba

Tudi pospravljanje je telovadba (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2018

Ko govorimo o podaljševanju življenja, verjetno vsi vemo, da je telesna aktivnost pri tem ključnega pomena. A to ne pomeni, da moramo pričeti trenirati za maraton ali se odpraviti v fitnes ob 6 uri zjutraj. 

Raziskovalci pravijo, da bi lahko preprečili 1 izmed 12 prezgodnjih smrti s tem, da bi bili vsak dan aktivni vsaj približno 30 minut - to vključuje tudi pospravljanje hiše ali hojo v službo. 

Nova študija Simon Fraser Univerze v Kanadi je ugotovila, da že 30 minut gibanja večina dni v tednu vpliva na izboljšanje zdravja.

To pa ne pomeni, da se morate vpisati v določeno vadbo. Gibate se lahko v naravi ali pa kar doma. Celo pospravljanje in čiščenje hiše ali stanovanja šteje! 

Raziskava, ki je trajala 7 let, je bazirala na vzorcu prek 130.000 moških in žensk med 35 in 70 letom starosti iz različnih držav, ekonomskih statusov in življenjskih okolji. 

Več aktivnosti, kot je oseba počela, manjšo možnost je imela za kardiovaskularne bolezni in manjše tveganje za prezgodnjo smrt. Raziskava je ugotovila, da so bili najbolj zdravi in živeli najdlje tisti, ki so bili vsak dan aktivni približno 30 minut, a niso nujno telovadili. 

Najbolj pogosta aktivnost je vključevala dela bodisi v službi, gospodinjska dela ali hojo v službo. 

Čeprav je 30 minut aktivnosti na dan resnično malo, veliko ljudi tega ne počne, pravi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Če se vam torej ne ljubi teči, sprehajati, telovaditi, lahko pospravite, pomijete, posesate, počistite hišo ali stanovanje - ob tem ne boste naredili le nekaj dobrega za svoj dom, pač pa tudi zase.

Vir: wellandgood.com, newvision.co.ug