Vadba, ko smo bolni - DA ali NE?

Vadba, ko smo bolni - DA ali NE? (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 11. 2018 Vir: Lady

Ali lahko telovadim, če sem bolan? Lahko pridem na vadbo ali naj raje počivam?

Nekaj o imunskem sistemu

Okrog nas je prava džungla. Vsakodnevno smo obkroženi z bakterijami, virusi, glivami, paraziti. Najpogosteje napadajo zgornja dihala. In tako dobimo prehlad, kašelj, gripo, okužbo grla, okužbo srednjega ušesa …

Naš imunski sistem je naša prva obrambna linija. Brez njega ne bi bili zdravi niti en dan.

Deluje najprej:

  • kot sluznica v nosnih prehodih,
  • kemično, kot želodčna kislina in
  • zaščitne celice, kot so bele krvničke.

Ta imunski sistem se razvija, ko smo mladi.

Zanimivo je, da imajo ženske večji skupni prirojeni imunski odziv. Morda zato tako hitro ne podležejo prehladu, vendar pa pogosteje trpijo zaradi avtoimunskih bolezni.

Pridobljen imunski sistem pa je bolj izpopolnjen imunski sistem, sestav­ljen iz specializiranih celic, ki nastajajo v timusu in kostnem mozgu. Ta imunski sistem stopi v obrambo, ko je prvi premagan.

Te celice imajo dejansko spomin, ki prepozna specifičen virus ali bakterijo, in se učinkoviteje poskušajo boriti proti njim. Zato otroci pogosteje zbolijo, ker še niso bili toliko izpostavljeni različnim okužbam, preprosto povedano, njihove celice še niso imele priložnosti razviti spomina za določene bakterije in viruse.

Zdaj pa še razlika med vadbo in nizko intenzivno aktivnostjo

Vadba, kjer trdo delate, močno dihate, se potite in občutite nekaj neugodja, povzroča v telesu stres.

Ko smo zdravi, se naše telo zlahka prilagodi takemu stresu. Toda ko smo bolni, naš imunski sistem težko obvladuje tak stres. Vendar še vedno ni nobenega razloga, da bi zaradi tega morali ostati na kavču, takoj ko začutite, da se vas nekaj loteva.

Neutrudljivo gibanje vam nikakor ne bo škodilo, morda vam celo pomaga.

Manj intenzivno gibanje, kot so hoja, vožnja s kolesom z nizko intenzivnostjo, vrtnarjenje, taj či, manj pospeši srčni utrip. Tako gibanje ima številne koristi, ne povzroča stresa za telo in vam pomaga, da se boste počutili bolje in tudi hitreje okrevali.

Kako vadba vpliva na naš imunski sistem?

Po dolgotrajni naporni vadbi smo bolj dovzetni za okužbo. Na primer, tekačem, ki pretečejo maraton, lahko imunski sistem oslabi za do 72 ur. To je razlog, da številni vzdržljivostni športniki zbolijo takoj po tekmah. Vendar pa kratka naporna vadba nima enakega učinka na imunski sistem.

Vadba z zmerno intenzivnostjo lahko ‒ pri zdravih ljudeh, seveda ‒ dejansko krepi imunski sistem.

Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Preberite tudi: 25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha