23 pomembnih lekcij, ki se jih lahko naučimo od osebe, ki je prebolela raka

23 pomembnih lekcij, ki se jih lahko naučimo od osebe, ki je prebolela raka (foto: Elina Sazonova) Elina Sazonova
28. 5. 2021

Lekcije, ki se jih ne da naučiti v nobenem učbeniku.

Heather jih je štela 36, ko so ji diagnosticirali mezoteliom, redko, a eno najbolj nevarnih oblik raka. Je rak ovojnice, ki obdaja notranje organe v prsni in trebušni votlini in najpogosteje nastane na prsni mreni. Večino primerov mezotelioma povzroča azbest.

To je bilo leta 2005. Njena hčerka Lily Rose je bila takrat stara le tri mesece in pol.

Napoved zdravnika je bila slaba – dali so ji največ 15 mesecev.

Toda Heather je bila odločna.

Imela sem podporo družine, prijateljev in zdravnikov ter veliko upanje, da bom premagala to zahrbtno bolezen.

»In zmagala sem,« je zapisala v blogu.

Heather je zapisala tudi 23 zelo pomembnih življenjskih lekcij, ki ji jih je dala ta bolezen. In jih lahko morda prenesemo tudi v svoja življenja, z drugačnimi izkušnjami.   

1. Stvari se lahko spremenijo v sekundi. Vse se lahko spremeni v trenutku. Zato se je treba učiti, prilagajati in kar najbolje izkoristiti tisto, kar imate v danem trenutku.

2. Ko obstaja upanje, verjetnosti niso več pomembe.

3. Težko je videti svetlobo, ko si sredi teme. Toda svetloba pride. Včasih jo moraš iskati, drugič vas najde sama.

4. Diagnoza vas bo morda odvrnila od vere ali pa boste občutili jezo. Nekateri ljudje bodo rekli, 'zakaj jaz', drugi bodo verjeli, da ima Bog načrt za vse.

5. Ne glede na to, s čim se soočate, ne dovolite, da bi vas to opredelilo in vas spremenilo v žrtev. "Jaz sem miselnost žrtve spremenila v notranjo moč in se borila naprej."

6. Primerjava okrevanja z okrevanjem drugih bolnikov vas le pripravi na neuspeh. Enako velja za karkoli drugega v življenju. Vsak hodi svojo pot. Nihče ne bije povsem enakih bitk, nima povsem enakih priložnosti ali zgodbe, zato se ne primerjajte z drugimi.

7. Poiščite družbo. Poiščite skupnost ljudi, ki je morda šla skozi podobno izkušnjo kot vi. Ne le da vas bodo razumeli, lahko vam dajo tudi neverjetno moč.

8. Nikoli ne boste imeli preveč informacij o stvareh, ki jih želite zagovarjati in za katere se želite boriti. Heather vedno bere o novih zdravilih, o veljavnih zakonih, se pogovarja z bolniki in njihovimi izkušnjami, sodeluje na konferencah …

9. Vsakokrat spoznam koga novega, je moje srce bogatejše.

10. Težko je, ko izgubiš ljubljeno osebo, toda izgubiti vse, za kar si se boril, je še težje … Veliko jih je, ki niso več med nami. Toda Heather pravi, da se zdaj bori še bolj za to, da drugim ne bo treba skozi enak pekel kot njej.

11. Spoznajte se s svojimi čustvi. Ne sramujte se svojih čustev, dajte jim čas, ne dušite jih.

12. Takšna ljubezen se ne ustavi preprosto zato, ker ste nekoga izgubili. Ostane. Prisotna je v vsem, kar počnete.

13. Izgube ljubljene osebe nikoli ne preboliš. Toda nekako se navadiš, da je tisti občutek praznine vedno prisoten.

14. Najboljši način, kako preusmeriti misli je, da pomagaš drugim. "Obstajajo situacije, ko moj um tava, strah ga je, da se bo rak vrnil, zaskrbljenost, da se bo zgodilo kaj podobnega mojemu možu ali hčerki. Pomirim se tako, da pomagam drugim pacientom v bolnici. Z njimi se lahko povežem. Delim svojo zgodbo, jim vlijem upanje, odgovarjam na njihova vprašanja."

15. Resnica je skoraj vedno boljša od strahu. 'Strah' so 'lažni dokazi, ki se zdijo resnični'. "In res je. Pogosto se bojite nečesa, ker se s strahom ne soočite, ta raste in raste, do točke, ko si težko prestavljate resničnost."

16. Bodite odkriti in pošteni. "Ja, imela sem raka, toda zaradi pomilovanja vseh okoli mene in ko so vsi hodili okoli mene kot po jajcih, mi je bilo neprijetno."

17. Ni pravega niti napačnega načina, ko gre za praznovanje praznikov in je v družini oseba s takšno diagnozoa mora biti v skladu z vašimi pogoji. "Če se želite pretvarjati, kot da se ni nič zgodilo, storite to. Če bi radi praznovanje naredili še bolj posebno, ker si mislite, da je morda zadnje, storite to. Karkoli storite, storite to po vaših željah," piše Heather.

18. Smisel življenja se spreminja.

19. Otroci so izredno dojemljivi in si zaslužijo resnico.

20. Opomnite se – to je vaše življenje in vse počnite s strastjo. Ne čakajte, da vas nekaj takega, kot je diagnoza, prebudi.

21. Dajte svojemu telesu priložnost, da se pozdravi in okreva. Nesmiselno je pričakovati, da bo tako kot pred boleznijo. Prisluhnite svojemu telesu in mu dajte vse, kar zahteva.

"Zaradi bolezni sem imela operacijo. Odstranili so mi levo stran pljuč, pljučni ovoj, rebro in del trebušne prepone. Zaradi tega ne morem biti tako aktivna, kot sem bila prej in pomembno je, da se tega zavedam."

22. Pojem 'normalno' se spreminja. Vsak dan, ko se zbudite – je drugačno, 'novo normalno'.

23. Če ste preživeli raka, lahko preživite, premagate vse!

Preberite še:

Ali pa: Krvna skupina: Kaj nam pove o našem zdravju