25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

6 navad, ki so jih uspešni ljudje opustili

6 navad, ki so jih uspešni ljudje opustili (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2017

Kaj ste pripravljeni storiti za uspeh? Običajno ljudje ne želijo preveč izstopati iz množice, vendar produktivne osebe ne spadajo v to kategorijo. Kaj počnejo drugače?

1. Ne delajo v območju udobja

Območje udobja je v psihologiji definirano kot stanje, ki je osebi znano in v katerem se počuti dobro. Ko prestopimo mejo, pa smo običajno v stresu. Vendar to ne pomeni, da bi morali iskati stres in tesnobo, ampak rasti s preizkušanjem novih stvari in širjenjem obzorja. Ko ne tvegamo in si ne želimo pogledati višje, se vrtimo v krogu, ki nas vedno pripelje na isto mesto.

2. Najprej se naučijo

Učenje je tisto, kar počnemo najbolje. Najlepša stvar pri tem pa so ugodnosti, ki jih pridobimo na vseh življenjskih področjih. Zato si uspešni ljudje vedno prizadevajo naučiti kaj novega in razširiti svoje znanje. Če obtičite s tem, kar ste osvojili v času šolanja in v prvih letih službe, ne boste morali odpreti misli za nove ideje in napredovati v življenju.

3. Ne bojijo se vprašati za nasvet

Prositi za nasvet ni vedno lahko, saj se želimo dokazati in vse doseči sami. Če na pomoč gledate kot na privilegij, ki lahko naredi bistveno razliko, si boste precej olajšali delo. Izkoristite možnost, da lahko pokličete prijatelje in se pogovorite o pomembnih odločitvah. Vsi potrebujemo drug drugega, zato naj vam ne bo nerodno postaviti kakšno vprašanje več.

4. Ne izgubijo se v podrobnostih

Ko nam življenje ponudi nešteto možnosti, se je lahko izgubiti v poplavi podrobnosti. Nanje se zlahka osredotočimo in včasih pozabimo pogledati širšo sliko. Pomembno je, da vidimo, kako je vse skupaj povezano, in ocenimo, kakšen bi bil najboljši naslednji korak. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi se Henry Ford posvetil detajlom, namesto da bi razmislil, kaj mora narediti drugače, da bo uspešnejši od drugih. Za vidnejše dosežke si vzemite čas in poglejte širšo sliko.

5. Ne lažejo samim sebi

To je ena izmed najlažjih stvari, ki jih lahko storite. Veliko težje je sprejeti probleme in se spopasti z njimi. Osvojiti moramo razumevanje, da se težave ne bodo rešile same od sebe, ampak bodo postale večje in težje rešljive. Ko zanikamo resnico, zanikamo svoj potencial, ki bi ga lahko pokazali z iskanjem rešitev.

6. Ne sledijo, ampak vodijo

Obstaja izraz, ki pravi: vodi, sledi ali se umakni s poti. Glede na to lahko ljudi razdelimo na dve skupini – sledilce in vodje. Uspešni ljudje so tisti, ki so se odločili stopiti iz ozadja in prevzeti mesto vodje. Na vrhu niso slučajno, ampak ker so ubrali svojo pot, ki jih je pripeljala do zmage. Ciljno črto so prečkali sami, ne da bi stopali za drugimi.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri