7 navad, ki nas postarajo

7 navad, ki nas postarajo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2021

Sledi nekaj navad, ki jih moramo izločiti iz življenja, da zaustavimo ali omilimo proces staranja.

V življenju razvijemo ogromno škodljivih navad, ki povzročajo, da naša življenjska energija odteka, zaradi česar čustveno, fizično in duhovno slabimo in spodbujamo fenomen staranja. Tovrstnem navade razvijemo zaradi našega napačnega razumevanja življenja.

Kaj nas torej stara?

1. Sladkor in sladkarije

Ena izmed najpogostejših negativnih navad, ki jo razvijemo ljudje, je odvisnost od hrane, še posebej pa s sladkorjem. Ta odvisnost je pogosto posledica čustvenega primanjkljaja ali drugačnega občutka notranje praznine. Sladkor v telesu sproži proces glikacije, ki povzroči, da se sladkorji vežejo na proteine v kolagenu in elastinu, zaradi česar se stara koža. Učinek staranja sladkorja je viden po 35. letu ter se od takrat naprej hitro povečuje. 

Uživanje sladkorja omejimo na največ 25 g na dan. Iz svojega življenja črtamo rafiniran sladkor! Poslužujemo se boljših alternativ: javorjev sirup, datelji, kokosov sladkor... Vlaknine zmanjšujejo absorbcijo sladkorja, zato uživajmo tudi čimveč polnovredne hrane. Kadar si zaželimo sladkega, je to pogosto znak žeje, zato takrat raje spijmo nekaj tekočine. Če to ne poteši naše želje po sladkem, pojejmo košček temne čokolade ali svežega jagodičevja.

5 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

2. Preveč dela in stres 

Ljudje smo bili vzgojeni v miselnosti "moli in delaj", še posebej Slovenci. S tem smo izgubili zmožnost kritičnega razmišljanja in ekonomičnega odločanja. Navajeni smo trdo garati in plačilo za naše delo redko ustreza količini našega časa porabljenega za delo, našega truda in naše predanosti. Raziskave so pokazale, da trdo delo, ki nas ne izpolnjuje tudi čustveno in duhovno, povečuje možnost srčnih bolezni, pospečuje celično staranje ter omeji ter poškoduje delovanje možgan. Prav tako nam pretrdo delo jemlje čas za skrb za telo, gibanje, skrb za zdravo prehrano ter skrb za dušo - majhne užitke, zaradi katerih smo hvaležni za življenje. Postavite torej meje! 

3. Procesirana hrana 

Z uživanjem procesirane hrane, toplotno obdelane, ocvrte, upločevinjene hrane... Pa živalski izdelki in mrtva hrana, ki nima v sebi praktično ničesar več... vse to povzroča staranje ter bolezni. 

Najboljši način je uživanje presne, polnovredne hrane, če kuhamo, kuhamo na vodni osnovi (na pari ali v vodi). Uživamo veliko antioksidantov in proti-vnetne hrane - še posebej listnate zelenjave.

4. Pomanjkanje telesne aktivnosti

Ženske po 30. letu vsako desetletje izgubijo 5 % mišične mase. S telesno vadbo bi lahko ta proces obrnile in ohranjale svoje telo vitalno, kar pa bi tudi omogočilo vitalen, bister in pozoren um ter svežino duha. Vaje krepijo tudi kosti ter vzpodbujajo telesni metabolizem. 

5. Pomanjkanje spanca

Pomanjkanje spanca povzroča sproščanje kortizola, hormona stresa, ki nas stara. Pomanjkanje spanca prav tako zmanjšuje naše kognitivne sposobnosti ter s tem upad zbranosti, pozornosti in uvida. Le z dovolj spanca se naše telo lahko zares spočije in obnovi do te mere, da lahko normalno deluje. 

6. Pomanjkanje maščob v prehrani

Ko želimo iz hrane izločiti ogljikove hidrate, ponavadi izločimo tudi maščobe, kar pa je za naše telo neugodno. Potrebujemo namreč zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline. Pomanjkanje omega-3 m.k. povečuje celično vnetje in s tem proces staranja, nedelovanje organov, staranje kože.

Ni se potrebno odreči uporabi olj, le zamenjati jih je potrebno z bolj zdravo alternativo.

Uživajmo ekstra deviško oljčno olje, mandlje, avokado, hladno stiskana rastlinska olja, ki so bogata z omega-3, zmanjšajmo pa vnos nasičenih maščob, ki se nahajajo v mlečnih izdelkih.

7. Slaba telesna drža

Po 40. letu ljudje izgubimo 1 cm višine vsakih 10 let. Grbanje zgornjega dela hrbta, bolečine v križu in naprej nagnjena glava so položaji, ki starajo. Če nepravilno sedimo, stojimo ter vstajamo, s tem preobremenjujemo določene mišice, kosti in sklepe, druge pa prekomerno šibijo.

Povzeto po: sensa.si

Preberite si še: Preproste jutranje navade, ki bodo spremenile vaš dan