Poiščite notranje ravnovesje

Poiščite notranje ravnovesje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 3. 2016

Po naravi energični in temperamentni ljudje, ki imajo ob koncu dneva še veliko neizživete energije, potrebujejo ustrezno sprostitev, predvsem pa ‘ventilček’ za sprostitev odvečne energije, ki bo deloval tudi kot odganjalec stresa, nelagodnih občutkov in slabe volje.

Pravo nasprotje energičnim so popolnoma umirjeni ljudje, ki kljub temu, da jih je izredno težko spraviti iz ravnovesja, potrebujejo veliko časa za počitek in lastno dobro počutje.

To sta dva ekstremna energijska tipa, ki pa ju je težko doseči v idealni obliki, bolj ali manj pa se jima lahko približate.

Kateremu ste najbolj podobni vi?

H kateremu polu se nagibate - energičnemu ali umirjenemu? Izberite svoj pol. Glede na vaš izbor vam v nadaljevanju ponujamo nekaj namigov, kako primerno umiriti oz. poživiti notranji jaz.

Vsakdanje uravnavanje energijskega nivoja

Za energične: Ker iz vas odvečna energija kar kipi, jo morate sprostiti takoj, v vas se ne sme kopičiti! Najhitreje boste iz sebe spravili s plesom, zato glasno navijte glasbo in se sprostite z miganjem bokov. Naj vas ne skrbi, doma ne bo nihče ocenjeval vaših plesnih gibov.

Za umirjene: Ker ste že po naravi umirjeni, ne potrebujete aktivnosti, pri katerih energijo trošite. Privoščite si mirno popoldne v udobnem naslonjaču s knjigo v roki in si tako naberite novih moči. Sprostite se in odplavajte v drug svet, v svet domišljije in fantazijskih likov.

Voda dela čudeže - zjutraj ali zvečer

Za energične: Toplota bo vašemu telesu dala jasen znak, da je čas za sprostitev in počitek. Zato si po napornem dnevu privoščite toplo penečo kopel, obisk savne ali pa toplotno terapijo z infra rdečo lučjo.

Za umirjene: Ker vaš krvni pretok ni kaj prida aktiven, predvsem v jutranjih urah, potrebujete spodbudo. Privoščite si poživljajočo jutranjo prho z izmenjavanjem tople in hladne (ne mrzle!) vode. Prvič vam bo morda malce neprijetno, a kmalu se bo vaše telo navadilo na jutranji ritual.

Hitra pomoč za pomiritev ali poživitev

Za energične: Ko začutite, da je vaše telo napeto in vam pojenja koncentracija, se ustavite in si privoščite kratek odmor. Skuhajte si rooibos čaj in sprostite napetosti v vašem telesu, nato pa z mirnimi živci nadaljujte delo.

Za umirjene: Namesto poživljajoče kave si raje privoščite zeleni čaj, ki bo predramil zaspane misli in poskrbel za dolgotrajno koncentracijo.

Primeren izbor športnih aktivnosti

Za energične: Med aktivnostmi izberite šport, ki vas bo fizično utrudil, a vam na koncu obvezno ponudil tudi delček sproščanja telesa in duha. Edino na tak način se boste v posteljo odpravili pomirjeni in psihično izpopolnjeni.

Za umirjene: Pri izbiri športa morate slediti svoji naravi in izbrati aktivnost, ki ponujajo veliko dihalnih vaj, sproščanja in raztezanja. Tako boste vplivali na koncentracijo in si nabrali novo energijo za premagovanje življenjskih ovir.