. . v boju za večno mladost, dobro počutje in lepo postavo. Uživajmo jih čim bolj pogosto in z domišljijo . .
1. Rukola ali motovilec (še bolje portulak, kreša, regrat): v solati s figami in parmezanom, v hladni ali topli juhi, v pesto omaki z orehi kot dodatek testeninam.
2. Sezam: potresite ga po rižu, naribanem korenju, sadnih solatah.
3. Kurkuma: dodajte jo juham in zelenjavnemu kariju.
4. Kumara: uporabite jo lahko namesto japonske goje, majhne kumare grenkega okusa, ki vsebuje ogromno vitamina
C. Dodate jo lahko smoothiejem, gaspaču in solati ali nastrgate v jogurt skupaj z meto, česnom in peteršiljem.
5. Kapustnice (rdeče in zeleno zelje, brokoli, cvetača …): rdeče zelje na primer razrežite na trakove in ga dodajte solati, brokoli skuhajte, potresite s sezamom ter prelijte s sezamovim oljem in riževim kisom.
6. Fižol (leča, grah, kvinoja): pripravite lahko juho, pire . . Kupite jih vakuumsko pakirane ali v konzervi.
7. Sardine (lahko tudi dobro splaknjene sardele ali glavatica): pripravite jih na žaru ali na maščobi s tofujem, limono in zelišči.
8. Orehi: otrokom jih lahko dajete namesto bonbonov, nekaj jih prigriznite ob zajtrku ali aperitivu, dodajajte jih solatam. Pojejte najmanj štiri na dan.
9. Jogurt: iz njega naredite smoothie ali omako, lahko pa ga seveda jeste kar z žlico.
10. Pusto svinjsko meso (na primer file mignon): kuhajte ga 30 minut v loncu na zvišan pritisk skupaj z limonovim sokom, medom, začimbami in bananami ali ananasom.
11. Granatno jabolko: s peškami potresite solato ali smetanovo strjenko, lahko pa iz njih pripravite sok.
12. Riž, testenine ali ržen kruh: krasno se prilegajo pečeni zelenjavi (testenine z jajčevci in orehi, riž s karijem in špinačo, popečen kruhek s kozjim sirom in paradižnikom …).
13. Kozje ali ovčje mleko: lahko ga uživate brez dodatkov ali stepete in poživite z začimbami (kumina, kurkuma, poper).
14. Zeleni čaj: brez dodatkov ali s popečenim rjavim rižem (genmaicha), prileže se topel, hladen ali v smoothiejih (z mangom, listi limonine travice in tofujem).
15. Zeliščni čaji (timijanov, češminov …): napitek si pripravite zvečer in ga naslednji dan ohlajenega vzemite v službo.
Seznam priporočata francoska strokovnjaka za prehrano dr. Jacques Fricker in Dominique Laty v svoji najnovejši knjigi Najboljše svetovne diete
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?