Za te jutranje navade se je vredno potruditi

Za te jutranje navade se je vredno potruditi (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2018

Če želite, da bo vaš dan uspešen, vam jutra ne bi smela predstavljati velikega stresa. A kaj, ko vedno zmanjka časa za zajtrk, morate hiteti na avtobus in ob vsem skupaj pozabite pomembne stvari, kajne?

Zakaj vztrajati pri jutranji rutini?

Mnogokrat nam sploh ne pade na pamet, da so za stresne dneve kriva jutra. Nenehno se nam mudi, ne moremo se spraviti iz postelje, kaj šele, da bi telovadili ali razmišljali o zajtrku. Zakaj bi se sploh začeli truditi z vzpostavljanjem rutine? Ker boste z organiziranimi jutri prihranili veliko slabe volje in dan začeli polni energije. To se bo odražalo na vaši produktivnosti in splošnem počutju. Po delu in opravkih ne boste zgarani legli na kavč pred televizijo, ampak se z veseljem posvetili hobijem. Ko boste nekaj časa pri tem vztrajali, boste uvideli, zakaj se splača vsak dan vstati iz postelje malce prej. Poleg tega boste vsa opravila izvajali avtomatsko in se vam ne bo potrebno posebej truditi.

kava

Katere navade je priporočljivo vključiti v jutra?

  • Zgodnje vstajanje

Preračunajte, koliko časa porabite od trenutka, ko vstanete, do trenutka, ko stopite skozi vrata. Temu prištejte trenutna opravila, ki jim namenite čas. Ko začnete z novo rutino, se boste zagotovo morali zbuditi vsaj 15 minut prej. Vsem, ki si radi vzamete nekaj minut le zase in v miru spijete jutranjo kavo, priporočamo, da iz postelje zlezete še nekoliko prej. Uživajte v sončnem vzhodu in vonju dišeče kave, preden vam glavo napolnijo zadolžitve. Kmalu boste začeli oboževati mirnost in tišino juter.

  • Vaje za raztezanje

Šport je pogosto zadnja stvar, na katero bi zjutraj pomislili. Vendar si z njim zbistrite glavo in spodbudite krvni obtok. Je eden izmed razlogov, da boste tudi v ponedeljek zjutraj na delovno mesto prišli nasmejani in pripravljeni na nove izzive. Če niste jutranji tip človeka, ne rabite opraviti celotnega treninga, le nekaj preprostih vaj, s katerimi boste prebudili telo. Tu je nekaj zamisli:

- pozdrav soncu (za ljubitelje joge)

- izpadni korak

- predklon

- kroženje z boki

- kroženje z rokami

- vaje za noge

- pol minutni plank

Obilen zajtrk

Najbolje je, da prve obroke dneva načrtujete že prej, saj vam tako zjutraj ne bo treba veliko razmišljati. Zagotovo vključite veliko sadja in vlaknin, ki vas bodo nasitile do kosila ter pregnale željo po nezdravih prigrizkih. Izogibajte se sladkorjem, saj po takšni hrani hitro občutite lakoto in si želite še več. Če si zjutraj neradi dajete opravka s pripravo hrane, nekaj dni v tednu izberite zajtrke, ki jih lahko naredite že večer prej. Tu boste našli nekaj idej, kako začeti: 10 zajtrkov brez sladkorja za pravilen začetek dneva.

  • Pregled dneva

Odprite rokovnik in preverite, katere zadolžitve vas čakajo danes. Se morate na katero posebej pripraviti? Razporedite jih po vrstnem redu glede na pomembnost in določite, s katerimi se boste začeli ukvarjati takoj. Preverjanje elektronske pošte in podobne opravke, ki v resnici niso zelo nujni, pustite za pred ali po malici, ko boste potrebovali nekaj trenutkov, da se vrnete k delu. Tako boste ob prihodu v službo natanko vedeli, kaj vas čaka in česa se morate lotiti. Ker ne boste po nepotrebnem izgubljali časa, boste naloge opravili veliko prej.

  • Nazadnje v roke vzemite mobitel

Skušajte se navaditi, da bo telefon zadnja stvar, za katero si boste zjutraj vzeli čas. Mnogokrat je prav to skriti kradljivec časa, zaradi katerega ste prikrajšani za zajtrk. Pregledovanje družbenih omrežij in »zamujenih« stvari prihranite za čas, ki ga preživite na avtobusu. Če od telefona niste zelo odvisni, se tega lahko lotite tudi kasneje in na poti v službo poslušate sproščujočo glasbo. Preden možgane nasitite z informacijami, jim dajte čas, da se prebudijo in začnejo delovati.

Preberite tudi: