Znanstveniki pravijo, da rožmarin lahko izboljša spomin celo za 75 odstotkov

Znanstveniki pravijo, da rožmarin lahko izboljša spomin celo za 75 odstotkov (foto: profimedia) profimedia
11. 6. 2020

Rožmarin je zares odlična rastlina, zelišče in že v davnih časih so mu rekli zelišče spomina. Da ne bi česa pozabili, so ljudje v gumbnici nosili vejico rožmarina.

Že Shakespearjevemu Hamletu Ofelija reče: “To je rožmarin. To je za spomin.” Prav tako so rožmarin v Evropi in v Avstraliji uporabljali na porokah in na pogrebih, a bi te posebni dogodki bolj ostali v spominu. Prebivalci severne Evrope, Rimljani in Grki, so rožmarin uporabljali pri mrliških obredih, postavili so ga mrliču v roke, na grob ali pa ga mazali z oljem rožmarina, ki odganja vse slabo in prinaša luč umrlemu.

Rožmarinov čaj

Danes je znan predvsem rožmarinov čaj, ki je izjemno koristen za študente, saj krepi spomin in živce, bistri duha in poživlja ter omili izčrpanost. Študentje lahko kanejo tudi rožmarinovo eterično olje na košček vate in jo med intenzivnim učenjem vsake toliko časa povohajo. Če imajo možnost, tudi na izpitu. Prijeten vonj jim bo priklical v spomin vse, kar so se naučili.

Za možgane
profimedia

Znanstveniki so potrdili, da rožmarin res deluje na naše možgane. Že samo po 20 minutah vdihavanja izvlečka iz 1,8-cineola, ki ga je v rožmarinu veliko, se poveča pretok krvi v možganih, kar ugodno vpliva na številne telesne in umske funkcije ter deluje antidepresivno. Čeprav natančen mehanizem delovanja ni poznan, se je rožmarinska kislina izkazala za obetavno preventivo pred Alzheimerjevo boleznijo, v nekaterih primerih pa so dokazali celo njeno terapevtsko učinkovanje.

Nekateri znanstveniki celo trdijo, da vonj rožmarina izboljša spomin celo do 75 odstotkov. Sam vdih zelišča močno poveča možnost pomnjenja in mentalnih sposobnosti, bistri um in pomirja živce. Eterično olje rožmarina zato krepi našo osredotočenost.

Sredozemska rastlina
profimedia


Rožmarin je sredozemska rastlina, zato najlepše uspeva na območjih, kjer so topla poletja, veliko sonca in mile zime. Za vzgojo in gojenje ni zahteven. Dovolj vode dobi že z dežjem, rad pa ima, če ga konec poletja ali zgodaj spomladi postrižemo, obrežemo. Če tega ne delamo, hitro povečuje stebelni del in imamo vedno manj listov ter vedno več olesenelega dela.

Tudi proti boleznim in škodljivcem je to sredozemsko zelišče kar odporno. Če ima premalo zračnega prostora, bo rastlino napadla tako imenovana praškasta plesen, ki oslabi njegovo rast. Rožmarin lepo uspeva v cvetličnem koritu – poleti na balkonu oziroma zunaj, v hladnejšem času, pozimi, pa je bolje, da ga pospravimo v notranjost, zakaj ne v sobo nekoga, ki se uči.

Preberite še: Tako se hitro odstranite iz toksične situacije ali Tako vas življenje opozarja, da ste na napačni poti