S tem nasvetom boste od vadbe imeli največ koristi

S tem nasvetom boste od vadbe imeli največ koristi (foto: profimedia) profimedia
18. 11. 2022

Ko boste naslednjihč izvajali vaje v fitnesu, se spuščali v počep ali tekali po tekalni stezi, poskusite biti pozorni na način dihanja.

Če po naravi zapadete v vzorec, ko zadržite dih ali na kratko vdihnete zrak, vam bo zagotovo koristilo nekaj sprememb, ki bodo zagotovile pravilno dihanje med vadbo.  

Med telovadbo je dihanje drugačnega tempa. Ko se premikate, vaša pljuča delajo močneje, da dovajajo kisik in odstranjujejo ogljikov dioksid, medtem ko vaše srce črpa hitreje, da kroži kisik do vseh mišic, ki jih uporabljate.  

Nadzor dihanja med vadbo

Za boljše učinke med vadbo je dobro uporabiti nadzor dihanja med vadbo, ki ima vsaj dve prednosti. Omogoča prenos dovolj kisika v vaše možgane in mišice kar pomeni, da boste lahko dlje delovali bolje, zlasti v primerjavi s tem, ko ne naredite popolnih vdihov in izdihov.

Pravilno dihanje pa vam lahko pomaga tudi pri podpiranju mišic jedra.  Če med kardio vadbo ali vadbo za moč ne dihate pravilno, vadbe ne boste mogli kar najbolje izkoristiti. To pa še ni vse, saj zaradi plitvih, neenakomernih vdihov lahko zaradi hiperventilacije postanete omotični. Da bi se temu izognili, preberite nasvete o tem, kako učinkovito dihati med vadbo.  

Kako dihati med treningom za moč?  

Če med dvigovanjem uteži ali izvajanjem vaj za moč zadržujete dih, to spremenite. Pravilo je, da izdihnete, ko dvignete utež in vdihnete, ko jo spustite nazaj. Pri počepih na poti navzdol globoko vdihnite, tako da boste pri največjem vdihu na dnu počepa. Od tam boste izdihnili, ko se boste potisnili v tla, da bi vstali.

Ključnega pomena je tudi stiskanje ustnic med izdihom. Dihanje iz ust skozi stisnjene ustnice vam omogoča boljše zadrževanje kisika v pljučih, kar omogoča večji prenos kisika v telo in mišice za boljše delovanje z vsakim vdihom.  

Kako dihati med kardio vadbo?  

Tudi med tekom, veslanjem in podobnimi vadbami je pomembno pravilno dihanje. Priporoča se globok vdih skozi nos in izdih skozi usta, saj to pomaga ogreti in navlažiti zrak, ki gre v vaša pljuča.  Morda boste sčasoma prešli na vdihavanje in izdihavanje skozi usta, ko bo vaša rutina postala intenzivnejša in s tem ni nič narobe. Če začnete vdihavati zrak skozi usta, se priporoča, da ohranite nadzor nad hitrostjo dihanja, tako da je čim bolj enakomeren.  

Če se med vadbo počutite utrujeni ali omotični, to lahko pomeni, da dihate prehitro ali prepočasi. Če je tako, si vzemite odmor in se vrnite k ustaljenemu vzorcu dihanja, nato pa poglejte, kako se počutite. Ob upoštevanju teh preprostih nasvetov si lahko zagotovite večji izkoristek od vadbe.   

Preberite tudi: ZATO bolečin v hrbtu ne smete nikoli ignorirati!