Se mi izplača kupiti karto za fitnes? (plusi in minusi)

Se mi izplača kupiti karto za fitnes? (plusi in minusi) (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2022

Vas mika nakup karte za fitnes? Pred tem preberite tole, da se boste lažje odločili. 

Se odločate, ali bi letošnjo jesen zares kupili karto za fitnes in se spravili v formo že pred novim letom? Ideja ni slaba, vendar morate pred nakupom vedeti nekaj stvari. 

Začnimo s prednostmi, ki vam jih lahko prinese karta za fitnes: 

Telovadite lahko kadarkoli (no, držite se urnika fitnesa), kar pomeni, da svoje vadbe prilagajate urniku in nimate izgovora "nimam časa", ker se v fitnes lahko odpravite tudi kasneje ali naslednji dan. Ne bo torej razloga, da ne bi opravili na telovadbo tolikokrat tedensko, kot si zastavite. 

Nakup vas bo motiviral, da ne odnehate. Vsaj pri nekaterih je tako. Če boste dali nekaj denarja, boste verjetno hoteli izkoristiti, kar ste plačali. Ko se vam ne bo ljubilo iti na fitnes, pomislite, koliko vas stane obisk, na katerega ne boste šli. Kar hitro boste vstali iz kavča in pohiteli tja. 

Veliko opreme, ki je nimate doma. Na fitnesu boste lahko izbirali med mnogimi pripomočki in napravami, nekateri fitnesi nudijo celo skupinske vadbe, med katerimi lahko izbirate. Dolgčas vam torej ne bo. 

Nekaj je tudi minusov ...

Brez načrta ne boste naredili veliko. Sama karta za fitnes vam ne bo storila veliko dobrega, če ne boste vedeli, kaj bi sploh počeli. Preden kupite karkoli (športna oblačila, opremo ali karto za fitnes), se odločite, kaj bi radi počeli in kaj je vaš cilj. 

Naprave so lahko past ali vaše prijateljice. Če jih ne znate uporabljati, se tega raje ne učite sami. Lahko si pridelate resne poškodbe, ali pa vaja ne bo imela učinka, ker jo boste izvajali narobe. Prosite, da vam nekdo razkaže fitnes in vas pouči. 

Je fitnes sploh za vas? Mogoče si karto želite kupiti, ker jo ima tudi vaš prijatelj in pravi, da se zares izplača. Ali pa je cena ugodna. V resnici pa boste ugotovili, da imate raje skupinske vadbe ali delate pod vodstvom trenerja. 

Se torej splača kupiti karto za fitnes?

V vsakem primeru svetujemo, da najprej plačate kakšno uro posebej in se odpravite na ogled fitnesa, ki bi ga obiskovali. Naredite nekaj vadb tam, preden se odločite za več mesečno ali celoletno karto. Naredite si tudi načrt: kaj bi radi dosegli z vadbo? Bi radi utrdili mišičice, oblikovali postavo, ali izgubili kakšen kilogram? Bi se radi vrnili v formo po porodu? Glede na načrt boste izbrali vrsto vadbe. 

Svetujemo tudi, da imate vsaj na začetku ob sebi trenerja, ki vas bo usmerjal in vam pokazal pravilno izvedbo vaj.