Torej ... končno želim začeti z redno vadbo. Kako naj se je lotim?

Torej ... končno želim začeti z redno vadbo. Kako naj se je lotim? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2022

Ste se po nekaj mesecih odločili, da se ponovno začnete gibati? Odlično! Pomagamo vam pravilno začeti. 

Nič zato, če že nekaj časa niste zares telovadili, pomembno je, da ste sprejeli odločitev, da gibanje spet vnesete v svoj dan. Začnite morda s sprehodi vsak dan, ki naj bodo enkrat krajši, drugič daljši. Menjajte tempo hoje, izberite tudi kakšno pot v klanec ... Šele potem pa se lotite vaj. Če boste poskrbeli, da bo gibanje v takšni ali drugačni obliki na sporedu čisto vsak dan, je malo verjetno, da ga boste kdaj spet za daljši čas opustili. 

Ko se lotite vadbe po dolgem času, pa imamo za vas nekaj opozoril in nasvetov (ja, tudi sami smo to že izkusili): 

Ne lotite se istih vadb kot pred odmorom

Četudi ste bili pred odmorom od vadbe v zelo dobri formi in ste vadbe spravili že na zelo visoko raven, ste sedaj nekaj moči in kondicije izgubili. Ne pravimo, da ste povsem na začetku, vendar bo potrebnega nekaj časa, da se vrnete v prejšnjo formo. Zato se lotite kakšne lažje vadbe, morda celo pod vodstvom osebnega trenerja, ki bo preveril, v kakšnem stanju ste trenutno. Če bo vadba prelahka in boste imeli po njej veliko energije, veste, da lahko prihodnjič naredite kaj težjega, a ne pretiravajte. 

Prvih nekaj vadb bo težkih

Zelo težkih, pravzaprav. Vrniti se v ritem, pa čeprav le po enem mesecu, je lahko naporno. Posebno, če ste odnehali zaradi bolezni. Zato svetujemo, da že v naprej razmislite, kako boste ostali motivirani. Morda vas razveseli kakšen nov kos oblačila, potrebujete prijatelja za vadbo, si obljubite kopel, vsakokrat ko telovadite ... 

Naj druge navade ne spodbijajo vaše namere

Odločili ste se, da potrebujete več gibanja, kar pomeni, da bi morali omejiti obiske v priljubljeni restavraciji s hitro hrano in si po vadbi raje privoščiti kaj bolj zdravega. Biti morate dobro hidrirani, saj boste drugače med vadbo zelo žejni. Na proste dni ne morete ležati na kavču, saj to ne bo preprečilo ali omililo mišičnih krčev - raje se odpravite na sprehod ali naredite nekaj razteznih vaj. 

Spremeniti boste morali še kaj, poleg pogostejših terminov za gibanje. 

Kaj vas sploh veseli?

Sprašuje nekdo, ki je več kot leto dni obiskoval aerobiko, preden se je končno nehal pritoževati in zamenjal vrsto vadbe ... 

Težko je stopiti iz cone udobja in že poznanega. Tega vam niti ni potrebno storiti, če ste v izbrani vadbi tudi prej uživali. Ko pa je aktivnost bolj obveznost in nekaj neprijetnega, je čas, da poiščete novo obliko gibanja. 

Preden začnete, preizkusite različne vadbe in ugotovite, katera vam je pisana na kožo. In predvsem ne izberite vadbe samo zato, ker je trenutno popularna. 

Zastavite si vsaj en cilj

Naj ima vaše gibanje nek smisel - cilj. Na koledarju označite datum kakšnega tekmovanja, ali si zadajte kaj drugega, npr: v enem tednu moram vsaj trikrat na daljši sprehod. Na koncu meseca preverite, ali se držite cilja. Če se ga ne, samo nadaljujte in bodite doslednejši, da lahko kljukico naredite naslednji mesec. 

Odgovor, zakaj se sploh trudite, vam bo prišel zelo prav ob tistih najtežjih zadnjih ponovitvah in sekundah, ko bi najraje predčasno končali. Pa takrat, ko se vam ne bo ljubilo v telovadnico in bo slabo vreme. Torej poiščite odgovor že na začetku.