Nasveti za vse, ki težko vzdržujete zdravo težo

Nasveti za vse, ki težko vzdržujete zdravo težo (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2023

Kaj delate narobe, če je številka na tehtnici vedno drugačna? 

Ko želite poskrbeti za zdravo telo in težo, se ne ozirajte toliko na tehtnico, saj ne pove vsega. Seveda obstaja določeno območje, kjer naj bi se vaša teža nahajala, glede na višino, a veliko bolj pomembno je vprašanje, koliko % sestavljata maščoba in mišice, kako gibljivi ste, koliko kondicije imate, kako močni ste ... 

Zato za vzdrževanje teže ne potrebujete tehtnice, je pa ta lahko dober pokazatelj, da nekaj ni vredu. Če vam teža začne nihati brez pravega razloga, medtem ko jeste tako, kot običajno in se gibate enako, kot vedno, se posvetujte z zdravnikom. Določena zdravstvena stanja namreč lahko povzročijo nihanje teže. 

Če pa je težava le v tem, da niste ravno dobri v nadzorovanju zdrave teže, vam lahko pomagajo naslednji nasveti: 

Uravnotežena prehrana

Velikokrat se vzrok za nihanje teže skriva v hrani, saj vede ali nevede pojemo veliko sladkorja, nezdravih maščob, pojemo prevelike porcije in premalo hranljive obroke. Čeprav se vam ena čokoladica ne zdi veliko, bi bili presenečeni nad tem, koliko sladkorja pojeste čez dan, če bi vse zapisovali. 

Če želite urediti svojo prehrano, začnite pri tem, da večino obrokov pripravljate doma in jih po potrebi nesete s seboj v službo. Tako boste vedno imeli nadzor nad sestavnami. V prehrano vključite več sadja in zelenjave ter obroke postrezite na manjših krožnikih - to je dober trik, da možgane prevarate in pojeste manj. 

Količina hrane

Lahko jeste zdravo, vendar če boste uživali prevelike porcije, se bo to hitro poznalo na centimetrih okoli trebuha, stegen, rok ... Ko želite vzdrževati zdravo težo, morate iti pozorni na količino hrane, ki jo pojeste čez dan. Poleg manjših krožnikov, kot smo omenili prej, se dobro najejte za zajtrk in s tem preprečite poseganje po nezdravih prigrizkih. Imejte nasitno in hranljivo kosilo, da zvečer ne boste pretirano lačni in bo dovolj že lahek obrok. 

Več pijte

Ste vedeli, da žejo velikokrat zamenjamo za lakoto? Medtem ko telo hrepeni po tekočini, mu vi postrežete s sladkimi piškoti, zaradi katerih ste še bolj žejni. Ko pijete, se držite vode, nesladkanega čaja, domače limonade z malo ali nič sladkorja - te pijače vas bodo odžejale, hkrati pa ne boste vase vnesli preveč sladkorja. 

Voda spodbudi imunski sistem, pomaga pri nadzorovanju teže, spodbuja normalno prebavo ... Zato imejte pri roki vedno steklenico, ki vas bo opominjala, da morate narediti kakšen požirek.  

Vključite vadbo za moč

Četudi vas ne mika, bi morala vadba za moč biti redno na vašem urniku. Ne boste si pridelale le lepe postave in poudarjenih mišic, pač pa tudi večjo gostoto kosti, zdrav metabolizem, boljše počutje, lažje premagovanje bremen, več energije. 

Če vadbe za moč nikoli niste redno izvajali, vam svetujemo, da začnete s trenerjem, saj si lahko nakopljete veliko poškodb, če se boste sami lotili dvigovanja bremen in ne boste pazili na držo. 

Obvladovanje stresa

Vsa prizadevanja za zdravo težo gredo lahko v nič, če ne morete obvladovati stresa. Telo se takrat namreč prestavi v nekakšno alarmantno stanje in ohranja maščobo, ustavi nepomembne funkcije kot je rast las in nohtov ter doda kakšen kilogram. 

Zato je nujno, da najdete svoje načine, s katerimi se boste odklopili od vsakdanjega stresa. Gibanje je odličen ventil, seveda pa pridejo v poštev tudi vsi vaši hobiji, ki jih imate radi. 

Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?

Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane: