Katero je v resnici najučinkovitejše orožje proti odvečnim kilogramom?

Katero je v resnici najučinkovitejše orožje proti odvečnim kilogramom? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2016

Večini je jasno, da je za izgubo odvečnih kilogramov treba urediti prehranjevalne navade. Že s tem se naše telo nekoliko preoblikuje. Vendar če se hujšanja lotimo le s prehrano ...

... kljub zmanjšanju telesne teže pogosto obdržimo precej maščobne mase. Zato je priporočljivo naši transformaciji dodati še vadbo, ki se bo spopadala s preostankom maščobe.

Je bolj učinkovita vzdržljivostna ali visoko intenzivna vadba?

Najboljši način za izgubo kilogramov je torej ustrezna prehrana in visoko intenzivna vadba. Vemo, da za vsako opravljeno delo porabimo nekaj kalorij. Če jih porabimo več, kot jih vnesemo, je jasno, da bo to prispevalo k izgubi telesne teže.

Vendar je telo izredno prilagodljivo in sčasoma postaja bolj ekonomično ter porabi za isto delo manj kalorij. To se še posebej izrazi pri vzdržljivostni vadbi. Npr. naš tek postane bolj ekonomičen, naše plavanje prav tako.

Drugačna prilagoditev pa se zgodi pri vadbi z utežmi. V tem primeru se telo prilagodi tako, da poveča mišično maso, s tem pa ima tudi večjo kalorično porabo. Iz tega vidika je zato vadba z utežmi boljša izbira od vzdržljivostne vadbe.

Še pomembnejši od same vadbe je metabolizem, ki se pospeši s povečanjem mišične mase. Ne nazadnje je metabolizem tisti, ki ima delež maščobne mase pod nadzorom. Pri tem velja omeniti še bazalni metabolizem, ki predstavlja celodnevno kalorično porabo med skoraj absolutnim počitkom.

Da bi si lažje predstavljali, kaj to pomeni v praksi, si za primer vzemimo nekoga, ki za osnovne življenjske funkcije, gledanje televizije in gibanje po stanovanju porabi približno 1.800 kalorij. Kaj mislite, koliko časa bi mu to vzelo, če bi jih hotel porabiti z vadbo? Približno tri ure vadbe oz. slabih 26 km teka.

Kakorkoli, visoko intenzivna vadba z zvišanjem metabolizma oz. z več mišične mase omogoča, da porabimo več kalorij, tudi če se odločimo za vzdržljivostno vadbo. Če bi dvema posameznikoma z različno težo organizirali enako intenziven vzdržljivostni trening, bi več maščobne mase porabil tisti, ki je težji. Seveda, če bi imel tudi več puste mase (Aceto, 2006).

Upam, da sem vam pojasnil, zakaj izbrati krepilno vadbo, ko gre za zmanjšanje deleža maščobe.

Nasvet

Naj še omenim, da telo ves čas teži k ekonomizaciji tako pri vzdržljivostni vadbi kot tudi pri strogih dietah. Zato tiste diete, pri katerih je vnos kalorij močno zmanjšan, prinesejo več škode kot koristi, saj se z njimi upočasni naš metabolizem.

Na upočasnitev, kot že rečeno, vpliva tudi prekomerna vzdržljivostna vadba, ker poleg ekonomizacije zniža še raven hormonov, ki omogočajo mišično rast.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzg.

Viri:

  • Aceto, C. (2006). Everything you need to know about fat loss... ZDA: Morris Publishing.

Preberite še: 9 stvari, ki vam jih nihče ne bo povedal pri preoblikovanju telesa