3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja)

12. 6. 2017
Deli
3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Na trenutke, ko nas popade velika želja po sladkem, je dobro biti pripravljen. Takšni posladki so naši favoriti.

Smo pri četrtem dnevu prvega dela naše akcije Naj si telo odpočije od nezdravih navad.

V 5 delih, ki smo jim namenili po 5 dni, bomo po korakih spoznavali, kako lahko telesu pomagamo do boljšega počutja. Vsak dan bomo pripravili nasvete in napotke, se znebili kakšne slabe navade in 'očistili' telo. Za lahkoten skok v poletje.

Začeli smo s sladkorjem.

V sklopu akcije poteka tudi super preprost natečaj. Med vsemi sodelujočimi pa bomo vsak teden izžrebali tri in jih nagradili z 20 euri na Spar kartici. Več o akciji si preberite na povezavi Najboljše poletne solate.

Preverimo naše sladke recepte

A še prej preberite:

1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. 

2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom

3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja

1. del – 4. dan

Da bomo pripravljeni na trenutke, ko nas popade želja po sladkem. Poiskali smo 3 preproste recepte brez peke. In brez belega sladkorja.

Seveda še vedno velja pravilo: privoščimo si jih le kdaj pa kdaj, v zmernih količinah. Naj ne postanejo naši obroki.

Čokoladne kroglice s kokosom in oreščki

Sestavine:

  • 350 g oreščkov
  • 125 ml mandljevega masla
  • presni kakav po okusu
  • kokosovi kosmiči po okusu (ali 1-2 pesti)
  • 100 g zmehčanega masla
  • 4 žlice zmehčanega kokosovega olja
  • vanilja ali cimet

Po potrebi:

  • mandljeva moka ali
  • mleta lanena/sončnična semena in mandlji

Priprava:

Oreščke zmeljemo v multipraktiku in jih v skledi dobro zmešamo z vsemi preostalimi sestavinami.

Če je zmes 'premokra', dodamo mandljevo moko ali mleta semena oz. druge suhe sestavine po okusu. Lahko tudi beljakovine v prahu.

Iz mase oblikujemo kroglice in jih postavimo v hladilnik.

Korenčkove energijske kroglice

Sestavine:

  • 150 g indijskih oreščkov
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 80 g datljev
  • 200 g jabolčne čežane
  • vaniljevi proteini v prahu (35 g)
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/8 čajne žličke klinčkov (mletih)
  • 1 korenje, naribano
  • 125 g orehov (nasekljanih)
  • kokosovi kosmiči

Priprava:

Če samo pripravljamo čežano, jabolka olupimo, narežemo na koščke, skuhamo ter pretlačimo. Ne dodajamo sladkorja! Čežane brez skrbi pripravimo več, saj je tudi ta prav okusen posladek. Odlična je hladna, z malo cimeta n kokosovo smetano.

Nato pa ...

Indijske oreščke, ovsene kosmiče in datlje dobro zmešamo v multipraktiku. Dodamo beljakovine v prahu in začimbe (po okusu). Nato postopoma dodajamo jabolčno čežano in mešamo, da dobimo 'testo'. Priporočamo, da čežane ne dodate vse, da ne bo masa premokra.

Nato dodamo še naribano korenje in nasekljane orehe in dobro zmešamo. Testo mora biti rahlo lepljivo. Po potrebi dodamo še malo čežane.

Iz mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosovih kosmičih. Kroglice hranimo na hladnem.

Marelično pecivo

Sestavine:

  • 140 g mandljev
  • 150 g rozin
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 10 suhih marelic (nasekljanih)
  • kokosovi kosmiči (nesladkani)

Priprava:

Mandlje, rozine in cimet pretresemo v multipraktik in mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. Približno 3-4 minute.

Dodamo nasekljane marelice in mešamo še priližno 30 sekund. Na koncu masi vmešamo še kokos.

Maso pretresemo na pult na plastično folijo. Oblikujemo tanjši kvadrat, pri tem si pomagamo s folijo.

Maso zavijemo v folijo in postavimo v zamrzovlanik za približno 20 minut, da se bo lažje rezalo. Nato narežemo manjše kvadratke. Hranimo v hladilniku.

Namig: nam je všeč tudi kombinacija z suhimi brusnicami (namesto marelic) in oreščki.

Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.

 

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić