Doječe mamice, ki želijo po porodu hitro shujšati, z dietami močno škodijo svojemu otroku

Prehrana novopečene matere, ki doji, močno vpliva na kakovost mleka. Poglejmo, česa naj se izogibajo in kaj naj jedo, da bo otrok dobil vse pomembne hranilne snovi in se tako pravilno razvijal.

Moja diagnoza, 26. 10. 2019
Doječe mamice, ki želijo po porodu hitro shujšati, z dietami močno škodijo svojemu otroku

Prehranjevalne navade močno vplivajo na kakovost materinega mleka

Dojenje je za vsako novopečeno mamico izjemna izkušnja, poleg tega pa je tudi zelo pomembno za otrokovo rast in za njegov razvoj. Veliko mladih mamic pa je v obdobju dojenja zaskrbljenih, saj se bojijo, da njihovi otroci ne prejemajo dovolj hranljivega in zdravega mleka.

Veliko mamic se namreč sprašuje, ali prehranjevalne navade vplivajo na hranljivost materinega mleka. Vedeti hočejo, kaj naj jedo, da bo njihovo mleko čim bolj bogato s hranljivimi snovmi. Bojazen je dejansko upravičena, saj se večina mater na začetku dojenja večkrat zmoti pri načinu prehranjevanja. Nekatere jedo premastno hrano, spet druge pa prepusto hrano; v telo vnašajo premalo proteinov ter posežejo tudi po živilih, ki vplivajo na okus mleka, ki postane tako lahko za dojenčka neokusno.

Zdravo prehranjevanje je pomembno v vsakem življenjskem obdobju. Seveda pa moramo biti v nosečnosti in kasneje v obdobju dojenja še posebej pozorni na to, kakšna živila jemo. Zdrava in uravnotežena prehrana nosečnici pomaga pri vzdrževanju zdravega telesa. Zdravo telo pa bo poskrbelo, da bo otrok prejemal le najboljše sestavine in bo tako pravilno rasel in se dobro razvijal že v trebuhu, saj bo črpal hrano iz živil, ki jih je zaužila njegova mama.

Kakšna naj bo torej prehrana v času nosečnosti?

Vsekakor drži trditev, da je materino mleko najboljše, kar lahko mamica ponudi svojemu novorojenemu otroku. Ravno zato je pomembno, da ženske dojijo čim dlje oziroma vsaj prve tri mesece otrokovega življenja.

Pomembno je, da mamice novorojenčkov preko živil, kot so suho sadje, brokoli, špinača in zelena solata, pridobijo dovolj železa in folne kisline. Vsaka mama si prve tri mesece po rojstvu otroka lahko pomaga tudi s prehrambnimi dodatki, ki bodo pripomogli k vnosu koristnih snovi v telo. 

Mamice po rojstvu potrebujejo energijo

Po rojstvu se ženske ne bi smele začeti nemudoma obremenjevati z odvečnimi kilogrami, ki so se nabrali v času nosečnosti. Nekatere mlade mamice si namreč takoj po rojstvu želijo nazaj v prejšnjo formo in zato začnejo s strogo dieto, ki pa za otroka ni najboljša. Vsaka mlada mamica bi morala svojo prehrano tako prilagoditi svojemu telesu in svoji postavi ter upoštevati bi morala svojo telesno aktivnost. Vsekakor mora v telo vnesti zadostno število kalorij, saj 90 kcal proizvede 100 gramov mleka.

Določene hrane se moramo izogibati

Nekatere mamice se bojijo, da njihov otrok ne bo maral mleka, zaradi hrane, ki jo uživajo. Na okus mleka, na primer, zelo vpliva česen ali pa šparglji. Vendar pa se moramo zavedati, da se otroci v materinem trebuhu, še posebej v zadnjem trimesečju, izredno dobro privadijo na hrano, ki jo uživa bodoča mamica, tako bodo brez težav pili tudi materino mleko, ki bo pridobilo okus iz zaužite hrane.

Seveda pa je potrebno določeno hrano izločiti iz jedilnika, ker je za otroka škodljiva. Vsekakor se mora doječa mamica odreči pijačam, ki vsebujejo kofein, ter alkoholu. Izogibati se mora tudi prehrani, ki lahko povzroči alergijo, kot so arašidi, čokolada, jagode, morske školjke in rakci ter določenim vrstam sira. Poleg tega pa mora iz jedilnika črtati pikantno prehrano in pikantne začimbe, kot so poper, feferoni, moškatni orešček in kari.

Primerna prehrana med dojenjem

Ko razmišljamo o pravilni prehrani za doječe mamice, moramo biti pozorni tudi na količino zaužitih kalorij ter na kakovost in raznovrstnost zaužite prehrane. V celotnem dnevu mora tako mamica zaužiti vse koristne hranilne snovi, ki jih potrebuje telo.

Katera živila so torej najboljša?

  • Za ZAJTRK: skodelica mleka, domača marmelada, med, polnovredni kosmiči in polnovredni prepečenec
  • Za MALICO: sezonsko sadje in navaden jogurt
  • Za KOSILO: testenine, riž, čičerika, solata, bučke, korenje, paradižnik, fižol, kuhana jajca, špinača, kodrolistni ohrovt, krompir, puran in piščanec stročnice, parmezan
  • Za POPOLDANSKO MALICO: sadje, jogurt, košček parmezana, oreščki
  • Za VEČERJO: ribe, puran, solata, kruh, parmezan, blitva, dušene bučke in korenje ter kraški ali kuhan pršut

Po kosilu in večerji si lahko vedno privoščimo sadje, pred spanjem spijemo kozarec mleka in pojemo kos sadja.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na primerno hidratacijo telesa. Pomembno je, da doječa mati spije vsaj dva litra tekočine na dan. Najbolje je, da pije vodo in se izogiba sladkanim in gaziranim pijačam, ki bodo le škodile njej in otroku, saj so polne sladkorja.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza