Kako preživeti vročo poletno noč?

Poleti, ko je čez dan neverjetno vroče, čez noč se pa tudi ne ohladi preveč, je včasih resnično težko zaspati. Da vam bo kjub vročini uspelo, si preberite naše preverjene nasvete.

Kako preživeti vročo poletno noč? - Foto: Profimedia

Dnevna priprava

Zvečer naj bo spalnica čim bolj hladna. Za to poskrbite tako, da čez dan zaprete okna, zastrete  zavese in spustite žaluzije – to velja, tudi če sonce ne sije neposredno v prostor. Okna odprite šele zvečer in prostor prezračite s prepihom. 

Izkoristite nočni sveži zrak 

Če ne stanujete ravno ob glavni cesti, imejte okno v spalnici ponoči odprto (ne le priprto). Svež zrak in rahel prepih lahko delata čudeže. Če pustite odprta še vrata, bo zrak lahko lepo krožil. Prijeten je lahko tudi ventilator – če vas seveda ne moti zvok delovanja naprave. Poskrbite pa, da niti okno niti ventilator ne povzročata močnega prepiha, saj se lahko drugače prebudite s prehladom ali pa trdim tilnikom.

Ne pijte

Čez dan pazite, da boste dovolj pili – najboljše vodo in nesladkan čaj. Če boste pred spanjem spili en velik kozarec vode, vas bo verjetno že kmalu tiščalo na potrebo. V poznih večernih urah se odpovejte tudi alkoholu, saj ta še povečuje potrebo po uriniranju in moti spanec.

Lahki materiali

Poleti naj bodo posteljne prevleke iz lahkih materialov, takih, ki dihajo in uravnavajo toploto telesa. Tudi lan in svila imata hladilni učinek. 

Proč z vlago

Nekateri ljudje prisegajo na športno perilo, ki dovoljuje koži, da diha. Manj priporočljiv je bombaž, ki posrka ves pot – in ponoči ga lahko izločimo tudi okoli pol litra. Seveda pa lahko spite tudi brez vsega.

Toplo prhanje 

Pred odhodom v posteljo se oprhajte, vendar ne s hladno vodo, temveč izmenično – najprej s hladno in nato s toplo. Ne obrišite se temeljito, temveč vodo samo popivnajte. Dobro dene tudi hladilni losjon za telo. 

Lahka hrana

Vročina je že tako ali tako stres za telo – nikar ga ne obremenjujte še s poznimi, težkimi obroki. Zvečer pojejte nekaj lahko prebavljivega. Pozabite na banane, sladke prigrizke in zeleno solato. Uživajte dovolj magnezija – ta mineral sprošča mišice in živce. Za boljši spanec poskrbi višnjev sok, ker vsebuje hormon melatonin (tudi mandlji in cimet). Prav nasproten učinek imajo kisla živila, kot denimo kisle kumarice ali citrusi. Izogibajte se tudi slanemu – ponoči boste žejni, natrij v krvi pa otežuje spanec.

Pametna vadba

Ukvarjanje s športom (najboljše vzdržljivostnim) je zvečer sicer bolj zdravo kot v vročini, vendar naj to ne bo prepozno. Dve uri pred spanjem mora telo predvsem počivati.

Izogibajte se nikotinu

Zadnjo cigareto pokadite uro ali dve pred spanjem. Nikotin stimulira in zoži žile, zato telo težje izloča toploto.

Slovo od dneva 

Vpeljite ritual, ki vam bo pomagal pri slovesu od vsakdanjega stresa, in to tudi spročal telesu. To je lahko nožna kopel, večerni sprehod ali pa naslednje poglavje v knjigi – izberite tisto, kar vas sprošča. Enako pomemben je redni spalni ritem. V posteljo hodite ob približno vedno istem času. Enako pa velja tudi za vstajanje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri