Prehlad? Tokrat brez mene!

Kašljanje in nahod nista življenjsko ogrožajoča, sta pa dokaj nadležna, zlasti če želite uživati v lepi zimi. V nadaljevanju si poglejte nekaj nasvetov, kako se prehladom lahko izognete.

Moja diagnoza, 22. 11. 2018
Prehlad? Tokrat brez mene! - Foto: Profimedia

Ven v naravo

Že dolg sprehod v gozd poveča število imunskih celic za celoten teden. Torej lahko še dvakrat bolj uživate na sprehodu v barvitem jesenskem gozdu. Tudi menjava temperature s tople na hladno dobro dene našim obrambnim mehanizmom. Če začnete dan z izmenično prho, naredite veliko dobrega za svoje telo. Savna enkrat tedensko ima tudi podoben učinek.

Izogibajte se viralnim pastem

Sliši se banalno, toda kdor si umiva roke, prepreči, da bi se virusi širili. Temeljito umivanje rok mora v vsakem primeru trajati 20 do 30 sekund. Milijoni prehladnih virusov tičijo predvsem na kljukah vrat in držalih. Ker se temu vsekakor ne da izogniti, imejte pri sebi dezinfekcijske robčke. Z njimi lahko primate držala ali ograje ali pa si z njimi podrgnete dlani. 

Izogibajte se suhemu zraku

Če imate radi tople prostore, poskrbite, da zrak ne bo preveč suh, kajti v tem primeru imajo virusi dokaj lahko nalogo. Priporočena vlažnost zraka znaša med 40 in 55 odstotki. Če je zrak presuh, lahko na radiator postavite skodelico vode in redno zračite prostor. 

Topla stopala

Pred kašljanjem in nahodom se lahko ubranite tudi s toplimi stopali. Mehke nogavice poskrbijo za prekrvavitev celotnega telesa, tudi za sluznico v grlu in žrelu, ki ubrani telo pred povzročitelji bolezni. 

Vitaminsko bogata prehrana

Z dovolj tekočine in raznoliko prehrano boste telesu ponudili pisano pestrost vitaminov in mineralov, ki krepijo obrambne mehanizme telesa. Predvsem sadje in zelenjava vsebujeta hranila, ki so pomembna za podporo dejavnosti obrambnih celic, kot na primer vitamin C.

Dovolj tekočine

Na dan popijte 2 do 3 litre tekočine in tako poskrbite za vlažno sluznico. Odlični so posebni čaji, na primer ingverjev, lipov ali limonov. Poskrbijo za dodatne odmerke vitamina C, spodbudijo imunski sistem in tako preprečujejo prehlad.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza