Ste vedeli, da poletje znižuje krvni tlak?

Raziskave kažejo, da se več kot polovici bolnikov s hipertenzijo stanje v poletnih mesecih izboljša, čeprav ima marsikdo napačno predstavo, da naj bi se bolnikom s hipertenzijo njihovo stanje v vročih poletnih dneh samo še poslabšalo. Dejstvo je namreč, da se v vročini razširijo krvne žile, kar ima za posledico padec krvnega tlaka.

Ste vedeli, da poletje znižuje krvni tlak? - Foto: Shutterstock.com

Zakaj se poleti zniža krvni tlak?

Takrat se temperature hitro dvignejo, spremeni se tudi naša prehrana. Poletni meseci so  obenem kot nalašč za to, da živimo bolj zdravo kot sicer.

Medtem ko smo pozimi večino časa vezani na preživljanje časa v domačem okolju, lahko poleti izvajamo zunanje aktivnosti, tudi prehrana v teh mesecih temelji na lažjih sestavinah, sezonskemu sadju in zelenjavi, zaradi višjih temperatur smo primorani spiti tudi več tekočine.

Blagodejen učinek na naše telo ima tudi poletni oddih, ki dobro vpliva na celotno telo in tudi psihično stanje, saj brezskrbno poležavanje na samotni plaži prinaša sproščenost, boljšo voljo in manjšo obremenjenost z vsakodnevnimi skrbmi.

Vremenski vpliv na počutje

Človeško telo se na zunanje dražljaje, med drugim tudi vremenske, prilagaja z značilnim fiziološkim odzivom. Kadar se temperatura nenadno zviša, se krvne žile razširijo in krvni tlak se zniža. To povzroči utrujenost, lahko pa tudi omedlevico. Prav zato moramo biti v tem obdobju še bolj previdni, saj hiter padec krvnega tlaka lahko vodi tudi k motnjam srčnega utripa in srčnemu napadu.

Problemi srčno-žilnih bolnikov

Za srčno-žilne bolnike je najbolj obremenjujoče hkratno zvišanje temperature in vlažnosti zraka, ker pride do višje obremenitve srčne mišice. Ta je povezana s spremembami v prekrvavitvi kože zaradi uravnavanja telesne temperature. 

Zaradi naštetih dejstev bolniki z boleznimi srca in ožilja trpijo predvsem ob južnem tipu vremena in toplem zahodnem vremenskem tipu. Tople fronte lahko obremenilno vplivajo na bolezni srca in ožilja,  pri hladnih frontah pa lahko pride do kriz možganskega in srčnega ožilja. Klinično se to kaže kot razdražljivost, napetost, nespečnost, glavobol, razbijanje srce, pospešen in nereden srčni utrip … Temu lahko sledijo tudi težja obolenja oz. simptomi: stenokardija (angina pektoris), infarkt, možganska kap, pljučni edem (nakopičenje tekočine v medceličnih prostorih v pljučih) …

Tudi statistične analize kažejo,  da je največ srčnih napadov v ekstremno vročih poletnih dneh in v mrzlih dneh, posebej če so bolniki takrat zunaj telesno aktivni. Bolniki so poleti ob slabem vremenu manj ogroženi kot v drugih letnih časih. Sončno in lepo vreme sicer deluje pozitivno, toda huda vročina je lahko, kot že omenjeno, zelo obremenilna.

Zdrav tlak je ključen za vsesplošno zdravje. Veliko ljudi ima z njim težave, ki pa jih lahko, če so le manjše, rešimo z zdravimi vsakdanjimi navadami.

11 nasvetov za uravnavanje krvnega tlaka

 1. ZDRAVA TEŽA
  Pomembno je, da teža ne niha ter da uživate svežo, nepredelano hrano, veliko sadja, zelenjave, rib, jajc ...

 2. IZOGIBAJTE SE SLADKORJU
  Če se le da, se izogibajte belemu sladkorju in tudi transmaščobam, ki so velikokrat v piškotih in sladicah. Ne pijte sladkih pijač, voda povsem zadostuje.

 3. MIGAJTE
  Lahko spremenite le nekaj navad – pojdite peš v službo, v trgovino s kolesom, peš po stopnicah, nekajkrat na teden na vsaj polurni sprehod. Z miganjem ne boste samo znižali krvnega tlaka, ampak tudi izboljšali kakovost svojega življenja.

 4. NEHAJTE KADITI
  Če želite zdravo in dolgo živeti, imeti normalen krvni tlak, nehajte kaditi. 
   
 5. SPROSTITE SE!
  S smehom naj bi okrepili svoj imunski sistem, zmanjšali krvni tlak ter odpravili stres ter depresijo.

 6. MALO ALKOHOLA
  S prekomernim pitjem povečate možnost za nastanek različnih bolezni, vse od bolezni jeter, visokega krvnega tlaka, kapi pa do diabetesa in poškodb srca.

 7. OMEJITE SOL
  Ne pozabite, da je sol v skoraj vsaki predelani hrani pa v kruhu, juhah ... soli je hitro preveč.

 8. NE PRETIRAVAJTE S KAVO
  Spijte na dan dve, tri skodelice kave, to je za zdravega človeka več kot dovolj. Ne pozabite, da je kofein tudi v različnih kolah in energijskih pijačah. 

 9. DIHAJTE
  Naučite se globoko dihati in obvladati stres. Zato vam svetujemo, da se vpišete na tečaj joge, kjer se boste naučili pravilnih tehnik dihanja.

 10. REDNO OBISKUJTE ZDRAVNIKA 
  Priporočamo redne letne obiske zdravnika, ki bo z različnimi pregledi lahko pravočasno odkril bolezen in poskrbel, da bo vaše življenje še naprej zdravo.

 11. DOVOLJ SPANJA
  Zdravo življenje je odvisno tudi od tega, da spite dobro in dovolj, saj se med spanjem vaše telo obnavlja in pripravlja na izzive, ki jih bo prinesel nov dan.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza