Kaj je (in kaj ni) intervalna vadba in kdaj jo tekači potrebujejo?

Kaj je (in kaj ni) intervalna vadba in kdaj jo tekači potrebujejo? (foto: profimedia) profimedia
14. 9. 2020

Intervalni trening ni celoletna vadbena vsebina tekačev in tudi ne omogoča celovitega razvoja tekača, zato mu ne pripisujte prevelikega pomena. Smiseln in učinkovit je le v kombinaciji z drugimi vadbami. 

Intervalni trening bo učinkovit le ob pravilnem izvajanju

Intervalna vadba ima lahko zelo različne vplive. Z njo lahko razvijate aerobno funkcijo, ne da bi stimulirali anaerobno, lahko razvijate aerobno in anaerobno hkrati, lahko pa razvijate zgolj anaerobno.

Pomemben je vaš cilj katero funkcijo želite razvijati.

Že s spremembo enega od parametrov, ki definirajo zahtevnost vadbe (hitrost in dolžina teka, trajanje in tip počitka, skupen obseg vadbe) lahko povsem spremenite fiziološki značaj vadbe.

Ob premajhni disciplini in neznanju načrtovana aerobna vadba zelo hitro postane kaj drugega, zato za učinkovito izvedbo aerobnega intervalnega treninga potrebujete kar nekaj izkušenj in samoobvladovanja. Hitrost v začetku vadbe se vam bo morda zdela smešno majhna. Obvladajte se in vadite po načrtu. Kaj kmalu ne bo več tako preprosto. Potrebna je potrpežljivost. Začenjajte počasi!

profimedia
Zahtevnost intervalne vadbe - koliko in kdaj?

Zahtevnost intervalne vadbe stopnjujte počasi in postopno. Ken Doherty (eminenca med tekaškimi trenerji) svetuje, da je upravičeno povečati zahtevnost intervalne vadbe, šele ko tekač povsem obvlada neki sistem vadbe, torej ga lahko izvaja brez telesnega in duševnega napora.

Zahtevnost vadbe spreminjate s spremembo enega parametra. Nikoli ne zaostrujte zadeve na več koncih hkrati.

Intervalni trening naj ne bo prepogost sestavni del vašega tekaškega programa, saj je to fiziološko, biokemijsko in psihološko zahtevna vadba, ki zahteva dolgotrajnejšo obnovo. Vsaj dva do tri dni. V obdobju pred tekmami je smiselno, če to vadbo izvajamo dvakrat na teden, v zgodnejšem obdobju pa največ enkrat na teden.

Zelo koristno bo, če boste intervalno vadbo opravili skupaj s tekaškimi prijatelji. Veliko lažje boste premagovali napor v homogeni skupini kot sami. Pri skupinski vadbi boste pridobivali tudi občutek za tek v skupini, ki vam bo prav gotovo koristil tudi na tekmovanju.

Ponovimo še enkrat: intervalni trening ni za tekače začetnike ali tiste, ki se po nekaj mesecih vadbe pripravljajo za svoje prvo tekmovanje!

Avtor: dr. Branko Škof

Celoten članek najdete tu: www.tek.si