6 laži, ki si jih pravijo vsi rekreativni športniki (ja, tudi vi!)

6 laži, ki si jih pravijo vsi rekreativni športniki (ja, tudi vi!) (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2021

Začnite kar s prvo točko, ki je verjetno najpogostejša laž, ki si jo pravite ...

1. LAŽ: NISEM PRAVI REKREATIVNI ŠPORTNIK

Saj se s športom ukvarjate samo dvakrat ali trikrat tedensko, kajne? Pohodov in drugih aktivnosti pa ne štejete. Torej niste pravi rekreativec ...

Seveda ste! Ni številke, ki bi določala, koliko vadb tedensko opravi pravi rekreativec, ni merila, kako težka more biti vadba, niti kakšnega tipa ... In vsak, ki vam pravi, da se resni športniki udeležujejo maratonov ali drugih tekmovanj, telovadijo s športno uro in jemljejo proteinske praške, ne ve prav dosti o športu. 

Če je šport redno del vašega vsakdana in življenja, potem se štejete med rekreativce!

Zdaj, ko smo to razčistili, preverite, ali se najdete še v kakšni točki ...

2. LAŽ: NE POTREBUJEM DNI ZA POČITEK

Ker tako ali tako ne trenirate tako resno in niste profesionalni športnik? 

Ta napačna odločitev vas bo stala dobrega okrevanja in napredka pri vadbi. Tudi če niste olimpijec, vaše telo potrebuje počitek po fizičnem naporu. Kot verjetno že veste, se pri vadbi ustvarijo mikropoškodbe mišic - če se ustrezno zacelijo, postajate močnejši in napredujete, kadar si ne vzamete počitka pa tvegate poškodbe.

Ignoriranje časa za počitek vam bo slej ko prej prineslo fizično izčrpanost in resne poškodbe, ki vas bodo prisilile k ležanju in dolgotrajnem okrevanju. 

3. LAŽ: TEGA NE BOM ZMOGEL/ZMOGLA NIKOLI!

Ko gledate ostale rekreativne športnike, si zagotovo kdaj rečete, da nikoli ne boste v tako dobri formi, da bi dosegli takšen rezultat, dvignili tako veliko težo, pretekli tako veliko razdaljo ... 

Takšne ovire so največkrat samo mentalne. Človeško telo je sposobno nepredstavljivih naporov in četudi ne boste nikoli profesionalni športnik, lahko pridete v zelo dobro formo, če vztrajno delate na tem cilju. Začnite s tem, da si ne postavljate končnih ciljev, do katerih lahko pridete, ampak pustite odprte meje in stremite k napredku. 

4. LAŽ: LAHKO JEM KARKOLI, SAJ TELOVADIM

Res je, da bi se nezdravi prigrizki in obroki na vašem telesu poznali prej, če ne bi telovadili, a to ne pomeni, da lahko sedaj jeste karkoli. Vsaj, če želite napredovati in dobro okrevati.

Ne pravimo, da se morate pici in čokoladi popolnoma odpovedati, ampak da raje pripravite hranljive obroke in na jedilnik dodajte veliko sadja ter zelenjave, sladkarije in druge manj zdrave stvari pa si privoščite občasno. Ko se boste podprli z zdravo hrano, boste veliko lažje in bolje trenirali. 

5. LAŽ: ČE IGNORIRAM BOLEČINO, BO IZGINILA

Pa saj ni nič, mišični krč verjetno. Velikokrat bolečine izzvenijo v dnevu ali dveh, kadar ni tako, pa jim morate nameniti več pozornosti. Ne telovadite za vsako ceno, če vas še od prejšnje vadbe boli koleno. Mogoče potrebujete samo kakšen dan za počitek več, lahko pa je to znak, da je nekaj narobe. 

Če sumite, da je bolečina več kot mišični krč in ne izgine, poiščite pomoč pri zdravniku in ne čakajte, da problem postane še hujši. 

6. LAŽ: TEGA NE BOM PONOVIL/A NIKOLI VEČ!

Kolikokrat si to rečemo po naporni vadbi, ali kakšnem tekmovanju, ko premagamo sami sebe? Pa si vedno znova dokažemo, da nikakor ne drži. Ko okrevamo in se misli sprostijo, nas dobri rezultati ženejo naprej in motivirajo, da skušamo postati še boljši.