7 majhnih sprememb, ki vas bodo pripeljale do vitke linije

7 majhnih sprememb, ki vas bodo pripeljale do vitke linije (foto: unsplash) unsplash
1. 3. 2019

Saj veste, prav tisti mali, nepotrebni prigrizki nam na telo nalepijo največ odvečnih kilogramov in oblog. In podobno je pri hujšanju – že z malimi spremembami bomo naredili zelo veliko za hitro izgubo kilogramov. 

Z majhnimi zamenjavami ali minimalnimi spremembami urnika obrokov boste zase in za svojo postavo naredili več, kot si mislite.

1. Poznajte svoje meje

Nehajte jesti, ko ste pojedli 80 odstotkov svoje običajne količine obroka. Počakajte 20 minut in zagotovo boste kmalu začutili, da ste prijetno siti. Možgani potrebujejo 20 minut, da dobijo signal iz želodca, da je sit.

2. Vsak dan hodite 30 minut

Hoja je vse, kar potrebujete za zdravo telo, ki vam bo hvaležno za počitek od sedenja. Samo pol ure na dan – ta čas zagotovo najde tudi najbolj zaseden direktor ali najbolj obremenjena mama. Ne boste verjeli, kako se vam bo popravilo razpoloženje in še mimogrede manjšal pas.

3. Zajtrk kot kralj, večerja kot revež

Naj bo vaš največji obrok zajtrk, privoščite si lahko kosilo in večerjo. Raziskava, v kateri je sodelovalo 2000 ljudi, je pokazala, da kar 78 odstotkov vseh, ki so v zadnjih petih letih izgubili težo, zjutraj je zajtrk. Vsak dan si privoščite zdrav in poln zajtrk, ki vam ne bo delal težav in povečeval trebuha. Če boste zvečer pojedli vse kalorije, je veliko večja verjetnost, da se vam bo okoli pasu začela nabirati maščoba, zajtrk pa boste mimogrede pokurili z aktivnostmi čez dan. Podobno velja za namensko stradanje - telo bo ob prvem vnosu hrane po stradanju kopičilo hrano v zaloge, zato vseeno jejte redne obroke - le zmanjšajte jih ter dodajte naslednje... 

4. Zamenjajte pijačo

Namesto kupljenih sokov, pijte razredčene naravne sokove in navadno vodo ali čaje. Naravni sokovi vsebujejo preveč kalorij in so pravi mali obrok, zato jih dajte na pol in prilijte navadno vodo.

5. Okrepite mišice

Po 30. letu starosti se mišice začnejo drastično manjšati oziroma najprej le 1 odstotek na leto, potem pa čedalje več. A mišice so bolj metabolično aktivne in lažje porabljajo maščobe, zato se jih nikar ne branite. Tako boste še z večjimi mišicami na dan porabili več kalorij in nevede hujšali.

6. Na dan pojejte 100 kalorij manj

100 kalorij ni veliko – to je na primer pest čipsa ali kozarec lahkega piva. Če boste na dan pojedli 100 kalorij manj, to pomeni na teden že 700 kalorij in na mesec približno 2800 kalorij – kar pa ni malo. Na primer, ko jeste testenine, pozabite na parmezan ali pa pozabite na krompirček. Presenečeni boste, kako močno bo to vplivali na vašo linijo.

7. Hrano dajte ven iz embalaže

Nikoli ne jejte iz embalaže, niti sladoleda ne. Vse si dajte lepo v skodelice in na krožnik, saj boste tako imeli večji nadzor nad tem, koliko pojeste. Zagotovo ste že doživeli, ko ste jedli na primer čips, da vam sploh ni bilo jasno, kdaj je bila vrečka prazna. No, tega, če želite izgubiti kakšen kilogram, ne smete več početi.

Preberite še: