Primerna priprava smuči zahteva poznavanje vrst snega

22. 12. 2013
Deli
Primerna priprava smuči zahteva poznavanje vrst snega (foto: Profimedia)
Profimedia

V različnih formah so lastnosti snega drugačne od lastnosti podnebja in vremena. Nanje vpliva veliko dejavnikov - temperatura, vlaga, starost... Vse te spremenljive lastnosti snega pa je dobro poznati, če želimo smuči primerno pripraviti.

Štiri glavne vrste snega:

Novi sneg

Je v obliki popolnih snežnih kristalov, ki so odvisni od temperature. Bolj trdni kristali so ob nizkih temperaturah, bolj mehki pa ob višjih temperaturah.

Ti kristali so med smučanjem lahko združljivi in povzročijo efekt prevelikega trenja/vpojnosti. S pravo mešanico voskov in pravo strukturo drsne ploskve lahko to preprečimo.

Fino zrnati sneg (stari sneg)

Je že prestal enega ali več preoblikovanj zaradi temperaturnih sprememb. To je povzročilo, da so zunanje konice kristalov odpadle ali da so se stopile, kar je pripeljalo do zrnate, žitnate strukture kristala.

Za razliko od novega snega je efekt vpojnosti manjši, poveča pa se efekt trenja/drgnenja. Ta sneg, odvisno od temperature, je lahko poln vode ali pa zelo izsušen zaradi mraza in vetra.

Grobo zrnati sneg (stari sneg)

Je v celoti izgubil svojo prvotno obliko zaradi ponavljajočih temperaturnih sprememb; topljenja in zmrzovanja. Ta sneg dobi obliko zrna in je prestal preobrazbo.

Najbolj pogosti obliki grobo zrnatega snega sta fin in skorjast sneg.

Umetni sneg

Za serviserje pomeni velik problem predvsem zaradi njegove agresivnosti.

Ker ima toliko nehomogenih form, zahteva od voska čim boljšo obstojnost, saj je efekt trenja oziroma odrgnjenosti velik.

Površina snega se čez nekaj transformacij spremeni v kristale, lastnosti drsenja se izboljšajo, zato se zopet lahko uporabijo manj trši voski. Navkljub njegovi nenaklonjenosti, je to najbolj pogost tip snega na smučarskih tekmovanjih.

Več na www.tesmasport.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?