6 vaj za krepitev celega telesa - sprejmete izziv?

6 vaj za krepitev celega telesa - sprejmete izziv? (foto: profimedia) profimedia
2. 12. 2019

Resda je vaj le 6, in da trening ni pretirano dolg, pa vendar lahko ob rednem izvajanju okrepite celotno telo. Ne verjamete? Preizkusite! 

Zmotno je prepričanje, da za izvajanje zimskih športov potrebujemo le močne noge - te seveda prevzamejo veliko napora, vendar niso edini del telesa, ki ga moremo okrepiti, če želimo resnično uživati na snegu. Potrebujete tudi močan trup in roke, dobro ravnotežje ... Zato smo z Janom Kovačičem in zavarovalnico Vzajemna pripravili vadbo za celo telo. 

Na pogled se morda zdi zelo preprosto, a zagotavljamo vam, da boste po treningu trenerja Jana Kovačiča lovili sapo. Vadba je sestavljena iz kombinacije statičnih in dinamičnih vaj. Upoštevajte nasvete za pravilno izvajanje, saj štejejo le ponovitve, ki jih naredite natanko po navodilih. Pa začnimo!

6 glavnih vaj, ki jih boste izvajali: 
  • izpadni korak nazaj
  • spust v izpadni korak
  • skiping
  • počep 
  • sklece
  • deska
Trening vam, vključno z vsemi vadbami pod vodstvom Jana Kovačiča in Špele Pretnar, enkrat tedensko pošljemo na elektronski naslov s prijavo na VIDEO VADNICO

Če se vključite v spletno telovadnico Varuh zdravja, pa vam je povsem brezplačno na voljo več kot 1800 vadb.

Nasvet

Kdaj ste nazadnje dvignili težji predmet, polno nakupovalno vrečo, otroka? Hrbtenica je eden najbolj obremenjenih delov telesa, napačni gibi pa lahko vodijo v bolečine ali celo trajne okvare. Da bi se temu izognili, začnite stvari dvigovati pravilno: 

1. Ob dvigovanju stojte široko, noge naj bodo v širini ramen, ena noga rahlo naprej.

2. Počepnite, pri čemer uporabite zgolj kolke in kolena, ne pa hrbta. 

3. Ohranite dobro držo. Glejte naravnost, hrbet naj bo zravnan, prsi potisnite naprej, ramena pa nazaj. Na ta način ostane zgornji del hrbta zravnan, spodnji pa rahlo upognjen.

4. Počasi dvignite breme z dvigovanjem bokov in kolen (ne hrbta). Hrbtenica naj bo še vedno zravnana, ne upognite je niti takrat, ko breme dvignete.
Bremena ne nosite nad glavo, temveč ga držite čim bliže svojemu telesu, v višini popka.

5. Enako velja, ko breme spustite nazaj na tla ali na drugo površino – tudi takrat naj bo hrbtenica ravna, breme pa odložite počasi, znižajte se v kolenih in bokih. Nikoli ne dvigujte težkega predmeta nad nivojem ramen.