Ta vadba dokazano preprečuje staranje

Ta vadba dokazano preprečuje staranje (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2017

To, da ima rekreacija veliko pozitivnih učinkov na zdravje, je znano že zelo dolgo. Sedaj pa so znanstveniki prišli do novega odkritja. Ugotovili so, katera vadba preprečuje staranje kože. Preverite, kako boste ohranili mladosten videz.

Visoko intenzivni intervalni trening po mnenju znanstvenikov zavira proces staranja. Hiter tempo vadbe uniči več kalorij v krajšem času kot vadbe v dinamičnem ravnovesju. Prav tako pospešuje metabolizem, topi maščobe, oblikuje mišice in celo ohranja mladosten videz kože.

Raziskovalci klinike Mayo so naredili raziskavo, v kateri je sodelovalo 72 odraslih oseb razdeljenih v dve starostni skupini – mladi od 18 do 30 let in starejši od 65 do 80 let. Udeleženci so bili razporejeni v eno izmed treh skupin za 12-tedensko vadbo: visoko intenzivno intervalno kolesarjenje, trening za moč z utežmi in kombiniran trening z vajami za moč in kolesarjenjem. Ob koncu projekta so vsi sodelujoči pridobili mišično maso in izboljšali fizično pripravljenost. Vendar so le tisti, ki so se udeleževali visoko intenzivnega intervalnega treninga, povečali zmogljivost sprejemanja kisika v celice (kar vpliva na staranje kože). Mladi so sposobnost povečali za 49%, starejši pa kar za 69%.

»Večja kot je mitohondrijska kapaciteta, večjo kapaciteto ima človek za dihanje in porabljanje kisika med vadbo ter vzdrževanje zdravih funkcij celic,« pojasnjuje Paul Arciero, profesor iz fakultete Skidmore. Pri isti skupini so opazili izboljšanje za občutljivost na inzulin, kar kaže na to, da ta vrsta vadbe zmanjšuje tveganje za diabetes.

Preberite tudi: