Ko iščete primerno dieto zase, upoštevajte TO preprosto pravilo (svetuje strokovnjak)

Ko iščete primerno dieto zase, upoštevajte TO preprosto pravilo (svetuje strokovnjak) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2023

Si tudi vi želite izgubiti kakšen odvečen kilogram? Pri iskanju ustrezne metode zase, je pomembno, da sledite preprostemu pravilu.

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi Jernej Ogrin, magister inženir prehrane in ustanovitelj Zadnje diete. S svojim znanjem Jernej pomaga ljudem pri hujšanju in vzpostavljanju zdravega odnosa do prehrane, obenem pa opozarja na številne neresnice o hrani, ki krožijo med ljudmi.  

Jernej nam je razkril, da se je za sam študij prehrane med drugim odločil zato, ker danes na spletu najdemo že veliko informacij o hujšanju, zdravi prehrani in raznih dietah. Ob tem ljudje sploh več ne vemo, kaj je res in kaj ne.

"Iskreno niti zase nisem prepričan, kako bi obvladoval to področje, če ne bi študiral prehrane, če se ne bi ukvarjal s prehrano na dnevni ravni. Raziskovanje prehrane na internetu je minsko polje, če se lahko tako izrazim.

Nikoli ne veš, kdaj naletiš na nekaj, kar je uporabno, ali pa je samo to nekaj, kar je predstavljeno kot  koristno, v bistvu pa ti ne bo pomagalo ali celo škodilo," pojasnjuje Jernej.

Kaj lahko torej človek naredi, ko išče ustrezne informacije o prehrani?

"Sledite preprostemu pravilu: če informacija o prehrani zveni prelepo ali prehudo, da bi bila resnična, zelo verjetno ni resnična," svetuje Jernej. Obenem opozarja, da seveda še vedno obstajajo izjeme in da to pravilo ne drži za čisto vsako situacijo, vseeno pa nam lahko izjemno pomaga in nas zavaruje pred tem, da bi izbrali dieto, ki je škodljiva.

V pogovoru nam je Jernej zaupal tudi, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa je razbil številne prehranske mite: je res, da zvečer ne smemo jesti sadja? Je mikrovalovna pečica nevarna? Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva? So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: