Banane so odlično živilo in jih je dobro jesti vsak dan. So hranljivi, nasitni, dober vir kalija, antioksidantov in vlaknin.
Banane lahko pomagajo zmanjšati tveganje za kronične bolezni, izboljšajo zdravje črevesja...Naravni sladkorji v bananah, kot je glukoza, fruktoza in saharoza, zagotavljajo hitro dostopno energijo, kar je še posebej koristno pred ali po vadbi.
Ne spreglejte:
- Za raven trebuh bi morali v svojo prehrano vključiti teh 7 živil
- Idealnih 7 živil za 50 + let: Pomagajte svojemu telesu in v prehrano vključite te zelo pomembne vitamine
Hranilne vrednosti ene srednje velike banane:
- Energijska vrednost: 439 kJ (105 kcal)
- Ogljikovi hidrati: 27 g
- Vlaknine: 3 g
- Sladkorji: 14 g
- Beljakovine: 1 g
- Maščoba: 0 g
- Natrij: 1,18 mg
- Kalij: 422 mg
To se zgodi v vašem telesu, če banane uživate vsak dan:
Imate več energije
Banane so dober vir ogljikovih hidratov, ki so glavno gorivo vašega telesa za proizvodnjo energije. Vsebujejo tudi vitamine skupine B, kot so vitamini B3, B6 in B12, ki pomagajo encimom, da sprostijo energijo iz ogljikovih hidratov in jo dajo na voljo vašemu telesu, piše spletna stran eatingwell.
Banane so lahko del zdravega obroka ali prigrizka, najbolje pa jih je uživati v kombinaciji z zdravimi maščobami in/ali beljakovinami. Ogljikovi hidrati se namreč prebavijo hitreje kot beljakovine ali maščobe, zato lahko, če jih uživamo same, povzročijo skok krvnega sladkorja in posledično padec.
Kombinacija banane z zdravo maščobo ali beljakovinami, kot je pest mandljev ali skodelica grškega jogurta, bo stabilizirala sproščanje energije in s tem ohranila raven sladkorja na stabilnejši ravni.
Ohranjate zdravo težo
Če boste banane uživali kot del uravnoteženega obroka, bodo v vas ustvarile občutek sitosti in zadovoljstva, zato bo možnost, da posežete po prigrizkih, manjša.
Čeprav ni dokazov, da banane neposredno prispevajo k izgubi teže, so priročna in lahko dostopna možnost, ki jo je mogoče zlahka vključiti v shujševalno ali shujševalno dieto, tudi če ste ves dan v službi ali na poti.
Študija iz leta 2023, objavljena v Frontiers in Nutrition, kaže, da je povečanje vnosa vlaknin iz sadja in zelenjave povezano z večjim uspehom pri izgubi teže.
Povečate vnos vlaknin
Srednje velika banana vsebuje približno 3 grame vlaknin, za katere je znano, da imajo številne koristi za zdravje, vključno s tem, da se dlje časa počutite siti.
Pektin, posebna vrsta vlaknin, ki jih najdemo v bananah, pomaga pri učinkovitejšem odstranjevanju odpadkov iz telesa. Upoštevati je treba, da banane z dozorevanjem izgubijo del pektina, zato so bolj zelene ali manj zrele banane boljši vir vlaknin kot prezrele banane.
Banane vsebujejo tudi vrsto prehranske vlaknine, imenovano "odporen škrob", ki deluje kot prebiotik, odličen za ustvarjanje dobrih bakterij v črevesju.
Izboljšate delo srca
Ta sadež je znan kot odličen vir kalija, ena srednje velika banana pa ga vsebuje približno 420 mg, kar je 9 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa.
Kalij se nahaja v vseh telesnih tkivih in je nujen za normalno delovanje celic. Pomemben je tudi za zdravo srce. Dieta DASH, ki se priporoča bolnikom z diagnozo bolezni srca ali tveganjem zanjo, poveča vnos kalija iz sadja in zelenjave.
Pridobivanje dovolj kalija s prehrano prav tako pomaga znižati krvni tlak. Vemo, da je visok krvni tlak eden glavnih vzrokov za bolezni srca in ožilja, zato je vsakodnevno uživanje živil, ki vsebujejo kalij, pomemben del zdravega načina življenja.
Zmanjšate tveganje za kronične bolezni
Manj znano dejstvo o bananah je, da so bogate s spojinami, ki imajo antioksidativne lastnosti, glede na študijo iz leta 2022 v International Journal of Food Properties.
Poleg tega članek, objavljen leta 2019 v 'Journal of Food Science and Technology', navaja, da imajo 'banane večjo antioksidativno sposobnost kot nekatera jagodičevja, zelišča in zelenjava' in zato lahko pomagajo zmanjšati škodljive učinke oksidativnega stresa na telo.
Oksidativni stres lahko povzroči vnetje in poškoduje tkiva v telesu. Če se to nadaljuje s staranjem, lahko povzroči kronično vnetje – znano gonilo bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, rak in druge.
Koliko banan je priporočljivo pojesti na dan?
Čeprav splošnega pravila ni, bi za zdravje in dobro počutje zadostovali ena do dve banani na dan. V določenih primerih pa je potrebno nekaj dodatne previdnosti. Bolniki s kronično ledvično boleznijo bi morali na primer omejiti uživanje banan in drugih živil, ki imajo visoko vsebnost kalija.
Uživanje preveč banan ali drugih živil, bogatih s kalijem, lahko povzroči presežek kalija v telesu, imenovan tudi hiperkalemija. To lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno s težavami s srcem. Čeprav večina ljudi ne bi mogla pojesti toliko banan, kot je potrebno, da se to zgodi, je treba na to paziti.
Banane je najbolje uživati tako kot druga zdrava živila – zmerno, kot del zdrave, uravnotežene prehrane, piše eatingwell.com.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?