Belo piščančje meso je dolgo veljalo za vrhunec zdravih in pustih beljakovin, temno meso pa v resnici ni tako drugačno. In obe vrsti mesa lahko spadata v zdravo prehrano, pravijo strokovnjaki za aktivni.
Vizualne razlike med belim in temnim mesom se zmanjšajo na količino mioglobina (beljakovine, ki prenaša kisik v mišice), ki jo najdemo v vsakem delu piščanca. Belo meso ima nižje ravni mioglobina kot temno meso, ker se te mišice redkeje uporabljajo, zaradi česar je meso svetlejše barve, pojasnjuje. Toda razlike med belim in temnim mesom presegajo tisto, kar lahko vidite.
Preberite še:
- Kako izboljšati cirkulacijo in pospešiti pretok krvi
- Skrivnost je v zajtrku: s tem obrokom Francozinje skrbijo za vitkost
Hranila v belem mesu v primerjavi s temnim mesom
Hranilno gledano tako belo kot temno meso vsebujeta dobro količino beljakovin in zdravih maščob, samo količine se razlikujejo. Porcije belega mesa vsebujejo manj maščob in kalorij ter nekoliko več beljakovin.
Temno meso ima več maščob
Temno meso ima običajno več maščob in s tem kalorij ter zmerno manj beljakovin. Vendar razlike niso tako velike, kot si mislite. V glavah ljudi obstaja ta podoba, da je temno meso slabo in belo meso dobro ... toda kar se tiče hranilnih snovi, (so) precej podobni. Na splošno bo piščanec odličen vir visokokakovostnih beljakovin. In obe vrsti mesa bosta zagotovili vitamine in minerale, kot so železo, fosfor, cink in vitamini B.
Prehrana piščanca iz belega mesa Belo meso vključuje piščančje prsi, krila in hrbet. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo bo 100 gramska porcija piščančjih prsi zagotovila:
- 165 kalorij
- 31 gramov beljakovin
- 0 gramov ogljikovih hidratov
- 3,6 grama maščobe
Temno meso piščanca vključuje stegno, stegno in bedra. V 100 gramski (3,5 unči) porciji piščančjega stegna boste dobili:
- 179 kalorij
- 25 gramov beljakovin
- 0 gramov ogljikovih hidratov
- 8 gramov maščobe
Bi morali jesti belo meso ali temno meso?
Če iščete vsestranski, zadovoljiv, pust vir beljakovin, sta lahko belo meso in piščanec s temnim mesom odlična izbira. Za večino od nas bo izbira med belim mesom, temnim mesom ali malo obojega odvisna od preferenc okusa in teksture - kot tudi potreb določene jedi.
Temno meso je zaradi višje vsebnosti maščob sočnejše in bolj mehko. Toda to ne pomeni, da ne morete pripraviti tudi okusnih jedi iz piščančjih prsi. Edina izjema je, ko gre za nasičene maščobe, ki jih nekateri morda omejujejo zaradi zdravja srca. Nasičene maščobe najdemo v številnih živilih, kot so govedina, mlečni izdelki, kokosovo olje in palmovo olje.
Obstajajo dokazi, da lahko preveč nasičenih maščob v vaši prehrani zviša holesterol v krvi, kar poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Strokovnjaki tudi priporočajo, da vsi omejijo nasičene maščobe na približno 13 gramov na dan, odvisno od celotnega vnosa kalorij.
Torej, če vas nasičene maščobe skrbijo, so lahko piščančje prsi boljša možnost od stegna ali krač. In temno meso boste morda želeli narediti občasno poslastico, medtem ko se večino časa držite belega mesa.
Kljub temu en obrok ne bo naredil ali pokvaril vašega zdravja. Imejte to v mislih, hkrati pa se trudite narediti vse, kar morate storiti, da boste živeli svoje najbolj zdravo življenje.
Upoštevajte, da lahko to, kako kuhate piščanca in kaj z njim jeste, vpliva tudi na skupne hranilne vrednosti v vašem obroku. Paniranje in cvrtje piščanca v olju pri visoki temperaturi doda več maščobe in spremeni prisotna hranila, na primer, medtem ko preprosto pečenje piščanca na žaru ali pečenje stvari ne spremeni tako drastično.
Nakup celega piščanca bo vedno cenejši, kot če kupimo posamezne kose. Še posebej se priporoča pečenje piščanca v pečici, ki omogoča bolj enakomerno pečenje.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del