Božična kremna juhica

23. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Božična kremna juhica (foto: helena kermelj)
helena kermelj

Iz muškatne buče s kostanjevim štrukljem in čipsom sladkega janeža

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg muškatne buče
  • manjša čebula
  • belo vino
  • 1 korenje
  • 15 dag krompirja
  • 5 dag masla
  • sol, poper

Priprava

Na maslu prepražimo grobo nasekljano čebulo, dodamo očiščeno muškatno bučo, nariban korenček, krompir in na hitro prepražimo. Zalijemo z vodo, vinom in začinimo. Kuhamo približno pol ure in nato pretlačimo s paličnim mešalnikom. Postrežemo s kostanjevim štrukljem in ocvrtim koromačem (sladkim janežem).

Kostanjevi štruklji
  • 0,5 l mleka
  • 10 dag pšeničnega zdroba
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • 15 dag kostanjevega pireja
  • vlečeno testo
  • 4 dag masla
  • sol

Mleko zavremo skupaj z maslom in zakuhamo pšenični zdrob. Še toplemu dodamo kostanjev pire, kislo smetano in jajce. Narahlo premešamo, namažemo na testo in zvijemo. Zavijemo v prozorno folijo in na sopari kuhamo 20 minut.

Koromačev čips (ocvrti sladki janež)
  • srednje velik koromač
  • ostra moka
  • sol
  • olje za vrenje

Koromač na salamoreznici na tenko narežemo, povaljamo v ostri moki in ocvremo. Še vročega posolimo in pustimo na papirju, da se maščoba odcedi.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"