RECEPT: Božični sadni kruh

21. 12. 2015
Deli
RECEPT: Božični sadni kruh (foto: Osebni arhiv | Lucija Šušteršič Grah)
Osebni arhiv | Lucija Šušteršič Grah

Pripravljen na bolj zdrav način.

Sestavine:
  • 100 g suhih sliv
  • 100 g jabolčnih krhljev
  • 100 g suhih fig
  • 60 g rozin
  • 60 g orehovih jedrc
  • 60 g lešnikov
  • 60 g poljubnega kandiranega sadja
  • 120 g sladkorja nadomestite s poravnano žličko stevie
  • ščepec soli, cimeta, klinčkov in janeža
  • 1 žlica ruma
  • 1 jajce
  • 100 g krušnih drobtin
  • 130 g ržene moke
  • 1 pecilni prašek
Priprava:

1. Suho sadje narežemo na koščke in ga za nekaj ur ali čez noč namočimo v pol litra vode. Nato odcedimo in primešamo kandirano sadje, nasekljane lešnike in orehe ter rum. Odcejeni sladki vodi dodamo poravnano čajno žličko NOW Better Stevie in prelijemo mešanico sadja in oreščkov.

2. Drobtine in moko presejemo v skledo ter dodamo pecilni prašek in sol. Stresemo v sadno mešanico in dodamo olje ter jajce.

3. Maso naložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, ter oblikujemo štruco. Lahko jo okrasimo s suhimi krhlji in celimi oreški.

4. Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj in sadni kruh pečemo od 60 do 70 minut.

Pripravila Lucija Šušteršič Grah

Priporočamo: Zdrava tradicionalna božična peka

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?