Za vse ljubitelje zelenega čaja je matcha večinoma nekaj posebnega.
To je oblika zelenega čaja, ki ga nekaj tednov pred obiranjem pokrijejo in zaščitijo pred sončno svetlobo, da listi čajevca ostanejo mladi, vsebujejo veliko aminokislin in klorofila. Od tu tudi značilna intenzivna zelena barva.
Obrane lističe nato obdelajo s paro in posušijo. Še prej pa odstranijo vse nezaželene dele in nečistoče. Posušene liste nato v kamnitih mlinih zmeljejo v fini prah. Ker je zaradi celotnega postopka končna količina pridobljenega prahu, glede na količino obranih listov, zelo majhna, je tudi cena temu primerna.
Kljub vsemu je matcha zelo priljubljen pri tradicionalnih obredih in tudi med ljubitelji pitja zelenega čaja.
Matcha pa je zelo uporaben tudi v kuhinji pri pripravi raznih sladoledov in sladic. Recept za eno izmed sladic mi je prijazno odstopila moja prijateljica Laura.
Piškoti s čajem matcha
Sestavine:
- 500 g moke
- 250 g masla sobne temperature
- 150 g sladkorja
- 1 žlička prahu matcha čaja
- 1 celo jajce in 1 beljak
- ščepec soli
Priprava:
Presejte moko skupaj s prahom matcha čaja in jo zmešajte z zmehčanim maslom. Dodajte sladkor, ščepec soli in jajca ter vse zgnetite v testo. Pripravljeno testo pustite v hladilniku vsaj 2 uri.
Nato testo razvaljajte v nekaj manj kot centimeter debelo plast. Iz testa z modelčki za izdelavo piškotov oblikujte piškotke.
Te položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pokrijte z drugim listom papirja za peko, da med peko ne porjavijo.
Piškote postavite v pečico, predhodno ogreto na 180 stopinj, in jih pecite od 10 do 15 minut.
Če želite bolj zelen videz, masi dodajte več matcha čaja.
Aleksander Gošnak, iz restavracije Origano
Priporočamo tudi Matcha - zeleni čaj, ki krepi in poživlja.