Kot nalašč za kakšno slovesno priložnost!
Za 4 osebe potrebujete:
- 800 g pljučne pečenke (marmoriran del)
- sol
- 140 g masla
- 4 žlice sladkorja
- 4 žlice kisa + 3 žlice za kuhanje jajc
- 500 ml goveje juhe
- 100 ml mleka
- sveže mleti poper
- 9 rezin toasta
- 1 šopek svežega koprca
- 300 ml smetane
- 6 jajc
Za cmoke:
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- 250 g moke
- 1 žličko soli
- 2 žemlji
- pest sesekljanega peteršilja
Priprava:
1 Očistite meso in ga dajte v pekač. Potresite ga s soljo, po njem razporedite 40 g rezin masla in okoli njega prilijte 150 ml vode. Približno 2 uri ga pecite v pečici, segreti na 160 stopinj.
2 V kozici z debelejšim dnom segrejte preostalo maslo in dodajte sladkor. Nato primešajte kis, ga pokuhajte in nato dodajte še juho. Po nekaj minutah dodajte še mleko in omako začinite s soljo in poprom. Pustite jo lahno vreti na srednji temperaturi.
3 V tem času toastu odrežite skorjo in kruh zrežite na majhne kocke. Stresite jih v omako in jih kuhajte približno 10 minut, da se omaka lepo zgosti. Kozico odstavite in omako pretlačite s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodajte še malo juhe.
4 Omako pogladite skozi cedilo. Koprcu odstranite trša stebelca in ga sesekljajte. Skupaj s smetano ga dodajte omaki. Na zmerni temperaturi jo kuhajte še približno 4 minute in jo nato odstavite.
5 Ločite rumenjake od beljakov. Zmešajte rumenjaka, mleko, moko, sol in kocke kruha ter nato počasi dodajte še sneg beljakov in sesekljan peteršilj. Mešanico razporedite v namaščene lončke in jih postavite v lonec vrele vode, ki naj plava pod lončki. Lonec pokrijte in cmoke kuhajte 30 minut.
6 V velikem loncu zavrite vodo s kisom in soljo. S kuhalnico ustvarite vrtinec in tik nad vodno gladino vanjo ubijte jajce. Kuhajte ga približno 2 minuti in ga nato previdno poberite z luknjičavo penovko. Enako naredite s preostalimi jajci. Meso zrežite na rezine in ga skupaj s poširanimi jajci in cmoki razporedite po krožnikih, na koncu pa jed prelijte še z omako.