Če ima kdo od vaših bližnjih rojstni dan, ga lahko presenetite z izvrstno torto!
Za 10 kosov potrebujete:
Za dno:
- 5 beljakov
- 150 g sladkorja
- sok 1/2 limone
- 2 žlici balzamične kreme
- 40 g kakava
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 žlici škroba
Za kremo:
- 500 ml smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici instant kave
Za glazuro:
- 60 g temne čokolade
- 40 g smetane
- 400 g svežega jagodičevja
Priprava:
1 Beljakom dodajte polovico sladkorja in jih 5 minut stepajte nad vročo vodno kopeljo. Skledo odstavite in primešajte preostali sladkor, limonov sok in balzamično kremo.
2 Nato rahlo vmešajte še kakav, sladkor v prahu in škrob. V pekač položite papir za peko in nanj narišite tri kroge, premera 20 cm. Po njih enakomerno razporedite kakavovo mešanico.
3 Pekače postavite v pečico, segreto na 120 stopinj, in beljakovo testo pecite približno 50 minut. Ko je pečeno, ugasnite pečico in pustite, da se testo v njej ohladi.
4 Smetani dodajte vaniljev sladkor in instant kavo ter jo čvrsto stepite.
5 Čokolado sesekljajte na majhne koščke in jih prelijte z vročo smetano. Mešajte, da se čokolada popolnoma stopi.
6 Po prvem delu testa razporedite tretjino kreme. Po njej razporedite sadje in ga nakapajte s čokolado. Ponovite z drugim delom testa. Po zadnjem delu testa razporedite še zadnji del kreme, jo okrasite s sadjem in torto za nekaj ur postavite v hladilnik.