Čokoladna torta s suhimi slivami

24. 3. 2015
Deli
Čokoladna torta s suhimi slivami (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi kos čokoladne torte? Poskusite prilagojen in seveda odličen recept po kuharski knjigi The Vegan Sourcebook.

Najin vnuk Zeb si je za peti rojstni dan zaželel čokoladno torto. Zamikal me je recept, prilagojen po kuharski knjigi The Vegan Sourcebook avtorice Joanne Stepaniak. Zebu se niti sanjalo ni, da je v njegovi torti pesa!

Za 8 do 10 porcij:
  • 4,8 dl polnovredne ostre pšenične moke ali ječmenove moke
  • 2,4 dl sladkorja
  • 1,2 dl nesladkanega kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 žlici mletega lanenega semena
  • 0,8 dl vode
  • 1 velik gomolj pese, kuhan in narezan na kockice (2,4 dl)
  • 2,4 dl vode
  • 0,8 dl zmletih suhih sliv
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • 2 žlički vanilijinega izvlečka

Kremni kakavov preliv ali ananasov preliv.

Priprava:

1. Ogrejte pečico na 180 stopinj. Pripravite pekač s stranico 20 centimetrov, ali dva okrogla pekača za torte s premerom 23 centimetrov, če želite dati kremo med dva sloja biskvita.

2. V veliki skledi z žično metlico zmešajte moko, sladkor, kakav v prahu, pecilni prašek in sodo bikarbono.

3. Stresite mleto laneno seme v suh mešalnik. Dodajte 0,8 dl vode in vključite mešalnik za približno 30 sekund, oziroma za toliko časa, da mešanica postane lepljiva. Dodajte peso, vodo, slive, kis in vanilijo ter vključite mešalnik za 1 do 2 minuti.

4. Vmešajte mokre sestavine v suhe. Dobro premešajte, nato hitro predevajte testo v pekač.

5. Pecite 35 do 40 minut, oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga zapičite v sredico, pride ven čist. Biskvit naj se hladi najmanj 30 minut. Ohlajen biskvit premažite s kremnim kakavovim prelivom ali z ananasovim prelivom.

Recept za kremni kakavov biskvit

Potrebujete:
  • 350 g manj mastnega, posebno čvrstega tofuja
  • 0,8 dl agavinega sirupa ali medu
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 1 žlica vaniljinega izvlečka

V mešalniku obdelajte vse sestavine v gladko maso. Čeprav je preliv videti dokaj tekoč, se bo obdržal na biskvitu. Količina zadošča za eno plast biskvita.

Recept za ananasov preliv

Preliv ni sladek in ni podoben običajnim prelivom, vendar je presenetljivo okusen. Zadošča za dve torti in še vam ga bo ostalo. Preizkusite ga na korenjevem kolaču ali na čokoladni torti.

Potrebujete:
  • 348 g manj mastnega, zelo čvrstega tofuja
  • 453 g konzerviranih ananasovih koščkov, odcejenih (shranite tekočine)
  • 0,6 dl agavinega sirupa, medu ali rjavega sladkorja
  • 0,6 dl ananasovega soka
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 1 žlica vaniljinega izvlečka
  • 0,8 dl sesekljanega sušenega ananasa (po želji)

V sekljalniku obdelajte tofu v gladko maso. Dodajte ananasove koščke, javorov sirup in ananasov sok. Znova vključite aparat. Nato dodajte še jedilni škrob in vaniljo. Znova vključite aparat.

Postrgajte maso v kozico in jo kuhajte na srednje močne ognju 5 minut, ob pogostem mešanju. Počakajte, da se ohladi.

Z maso prelijte kolač in povrhu potresite koščke sušenega ananasa.

Recept iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni avtorja Caldwella B. Esselstyna Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet