Čeprav so okusne, so čokoladne figurice lahko nevarne za zdravje.
Božične oziroma novoletne čokoladne figurice so za številne pravi simbol srečnih trenutkov in okusov iz otroštva. A pozor: vse sladice niso ravno tako nedolžne, kot se morda zdi. Katarzyna Bosacka, poljska televizijska voditeljica in svetovalka za zdravo prehrano razkriva, kako izbrati tiste najboljše in na kaj je treba biti pozoren, da vas ne bi zavedla nizka cena.
Ne prezrite:
- Maščoba se bo topila medtem, ko spite: s pomočjo tega sadeža se lahko znebite odvečnih kilogramov še pred prazniki
- Te reakcije nikoli ne ignorirajte: TAKO se pes obnaša, ko je v bližini slabe osebe
Glavna zadeva so vsekakor sestravine. Številne čokoladne figurice namreč vsebujejo palmino maščobo namesto kakavove maščobe. Žal gre za pogosto sestavino cenenih tovrstnih izdelkov, ki jih je mogoče najti v supermarketih. V čokolado pogosto dodajo tudi emulgatorje in umetne arome. No, pogosto pa so te sestavine na embalaži zapisane s tako majhnimi črkami, da jih je težko prebrati.
"To bi nas moralo skrbeti, saj kaže na poskus proizvajalcev, da prikrijejo pravo vsebino," je opozorila strokovnjakinja. Poudarja še, da je dobro poiskati čokoladne figurice, ki vsebujejo pravo kakavovo maslo in kakav. Čeprav to niso najbolj ceneni izdelki, pa so vsekakor boljši. Kakovost in cena gresta z roko v roki, kakovostne sestavine pa stanejo več.
"Sestavine izdelkov morajo biti jasno označene na embalaži. Če je nemogoče prebrati, to lahko pomeni, da proizvajalec ne želi razkriti vseh sestavin. Pošten proizvajalec ničesar ne skriva in svoje kupce rad informira o sestavi svojih izdelkov," je še dodala Katarzyna.
Treba se je zavedati, da kakovostna čokolada oziroma izdelek iz čokolade ni samo večje zadovoljstvo za naše brbončice, temveč še boljša izbira za naše zdravje. Seveda pa je pri konzumiranju sladkih izdelkov potrebna zmernost, tudi če so ti zelo kakovostni, kajne?
Preberite več na Govori.se