OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Hujšanje ni enostavno; zahteva predanost, trdo delo in veliko potrpežljivosti. Posloviti se morate od vsega nezdravega in nezdrave hrane ter pozdraviti vse, kar je zdravo in hranljivo. Če torej poskušate shujšati, se zavedate, kako pomembno je, da v svojo prehrano vključite zdrava živila. Na seznamu zdravih živil so oreščki uvrščeni med superživila, ki vsebujejo antioksidante, ki pomagajo ohranjati vaše telo zdravo. Oreščki so bogati z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami, vitamini in minerali, ki prav tako pomagajo pri hujšanju in kurjenju trebušne maščobe. Če torej teh drobnih dobrot še niste dodali v svojo prehrano, je čas, da spoznate njihov pomen.

Res želite preskočiti večerjo, da bi vam najljubše kavbojke dobro pristajale, vendar si vaš želodec želi nečesa drugega? Morda celo hoče obrok pred spanjem?  

Čeprav vam bo morda uspelo zaspati, se lahko zbudite lačni, tedaj se boste težje uprli nezdravi hrani in boste pojedli več, kot ste nameravali.

Seveda tu ne govorimo o tistih, ki imajo zdravstveno težavo, ki zahteva pogoste in redne obroke, kot je sladkorna bolezen.

Strokovnjaki priporočajo eno živilo, ki pospešuje prebavo, spodbuja hujšanje in je idealna izbira za večerjo. Nutricionistka Tracy Lockwood Beckerman priporoča, da za večerjo pojeste pest orehov.

Zakaj orehi?

Orehi vsebujejo veliko zdravih nenasičenih maščob, zaradi česar so odlični za hujšanje. Vsakodnevno uživanje peščice orehov lahko spodbuja izgubo maščobe in spodbuja zdravo telesno težo. Orehi so znani tudi po svoji neverjetni moči za obvladovanje apetita; zaradi prisotnosti maščobnih kislin omega-3, rastlinskih sterolov in vitaminov, ki pomagajo zatirati lakoto, kar dodatno pomaga pri hujšanju.

Profimedia

Orehi so bogati z antioksidanti, ki preprečujejo oksidativne poškodbe, in so odličen vir omega-3 maščob, pomembnih za dobro zdravje srca in ožilja. Ker vsebujejo številne vitamine, strokovnjaki priporočajo, da se orehi vključijo v prehrano v jesenskem in spomladanskem obdobju.

So prava kalorična bomba, zato s količino ne pretiravajte.

Študija, ki zajema desetletja raziskav, kaže, da je pri ljudeh, ki redno uživajo oreščke, večja verjetnost, da bodo fizično aktivni, se zdravo prehranjujejo in imajo s staranjem manjše tveganje za bolezni srca. Znanstveniki s šole za javno zdravje Univerze v Minnesoti verjamejo, da je to posledica hranilnih snovi v oreščkih in njihovega vpliva na splošno zdravje. 20 let so spremljali 3023 ljudi (moških in žensk) in primerjali njihovo zdravje s prehrano.

Kako v prehrano vključiti orehe?

Dodajte orehe v jutranji smoothie

Začetek dneva s hranljivim smoothiejem je odličen način za začetek vaše poti hujšanja. Z dodajanjem orehov v jutranji smoothie ne boste izboljšali le okusa, temveč boste povečali tudi njegov potencial za hujšanje. Orehi so polni zdravih maščob, vlaknin in beljakovin, zaradi katerih se boste dlje časa počutili siti. To zmanjšuje željo po hrani in preprečuje prenajedanje čez dan. Zato pest orehov zmešajte s svojim najljubšim sadjem in uživajte v nasitni in hranljivi jutranji poslastici.

Preprosta malica za trajno energijo

Ko med obroki nastopi lakota, je pomembno, da izberete prigrizke, ki ne le potešijo vašo željo, temveč tudi zagotavljajo trajno energijo. Orehi so zaradi svoje sestave, bogate s hranilnimi snovmi, idealen prigrizek za hujšanje. Kombinacija zdravih maščob, vlaknin in beljakovin v orehih pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi, preprečuje padec energije in ohranja občutek sitosti do naslednjega obroka. Pri sebi imejte majhno posodico orehov za priročen in zdrav prigrizek na poti.

Zdrobljene orehe potresite po solatah

Povečajte hranilno vrednost svojih solat tako, da jih potresete z zdrobljenimi orehi. Orehi dodajo zelenolistni zelenjavi čudovito hrustljavost in okus po oreščkih. Poleg tega njihova visoka vsebnost vlaknin olajša prebavo in spodbuja občutek sitosti. Z vključitvijo orehov v solate boste ustvarili dobro uravnotežen in zadovoljiv obrok, ki podpira vaše cilje glede hujšanja. Eksperimentirajte z različnimi kombinacijami solat in odkrijte popolno ravnovesje okusov in tekstur.

Orehi so vsestranski in hranljivi dodatek na poti k izgubi telesne teže. Zaradi kombinacije zdravih maščob, vlaknin, beljakovin in različnih drugih koristnih hranil so odlična izbira za spodbujanje sitosti, uravnavanje apetita in ohranjanje ravni energije. Ne glede na to, ali orehe dodajate smoothijem, solatam, namazom ali jih uporabljate kot oblogo za beljakovine in zelenjavo, vam lahko ti okusni orehi pomagajo doseči cilje hujšanja in hkrati zadovoljiti vaše brbončice.

Preberite še:  Bi res vsak dan morali zaužiti "mavrico" sadja in zelenjave in kaj se zgodi z našim telesom, če pred obrokom pojemo kos sadja? (presenečeni boste)
Priporočamo tudi: Na družbenih omrežjih se širi nov nevaren trend, zdravniki so zaskrbljeni