Uravnajte svoje hormone in se v 40 dneh za vedno znebite kilogramov: metoda zdravnice obljublja neverjetne rezultate

8. 5. 2024
Deli
Uravnajte svoje hormone in se v 40 dneh za vedno znebite kilogramov: Metoda dr. Montoye obljublja neverjetne rezultate (foto: Instagram @gracebeverly (Posnetek zaslona))
Instagram @gracebeverly (Posnetek zaslona)

Danes večina ljudi živi pospešeno, stres, s katerim se vsakodnevno srečujemo, je vse večji, in ker nam vedno primanjkuje časa, se pogosto zgodi, da pojemo nekaj kar nam pride pod roko, kar običajno ni ravno zdravo.

Če pa se ob redni vadbi slučajno posvetimo zdravemu načinu prehranjevanja, bi morali dobre strani občutiti zelo hitro – kilogrami se topijo, mi pa imamo vse več energije in smo zadovoljni s svojim videzom. Če pa se kljub vsem prizadevanjem, da bi se znebili slabih navad, zredite – natančno preverite svoje hormone, svetuje nutricionistka dr. Sara Gottfried.

Preberite še:

Teh 5 znakov kaže, da je odvečna maščoba posledica nepravilnega delovanja hormonov:

1. Čeprav se zdravo prehranjujete, pridobivate maščobo okoli pasu

Če ste imeli večji del življenja razmeroma raven trebuh, nato pa se zgodi, da vam trebuh zraste »čez noč«, so lahko razlog hormoni.

"S starostjo lahko telo postane neobčutljivo na inzulin, kar pomeni, da začne hraniti maščobo, namesto da bi jo kurilo. Pri ženskah se prevlada estrogena povečuje, ko se približujemo perimenopavzi, in spodbuja inzulinsko rezistenco, ki nato povzroči kopičenje trebušne maščobe," pojasnjuje nutricionistka Sarah Gottfried.

2. Stalni občutek lakote

Inzulinska rezistenca, pravi dr. Gottfried, lahko vpliva tudi na nekatere druge pomembne hormone.

"Ima velik vpliv na leptin, tako imenovani hormon lakote, ki telesu sporoča, kdaj je sito. Povišane ravni inzulina lahko povzročijo povišane ravni leptina. To ne pomeni, kot ste morda mislili, da vas boljši pri prepoznavanju, kdaj morate prenehati jesti – nenehno povišan leptin lahko povzroči, da receptor za ta hormon preprosto preneha delovati," poudarja dr. Gottfried.

Ti receptorji nato prenehajo pošiljati signale v možgane, ki jim sporočajo, da ste zaužili dovolj hrane, in zgodi se nekaj povsem drugega od tistega, kar naj bi nadzoroval leptin – še naprej boste jedli in ne boste prejeli signala, ki pravi, da ste siti, in posledice v obliki povečanja telesne teže so neizogibne.

3. Pogoste spremembe razpoloženja

V letih pred in po menopavzi se raven estrogena pri ženskah drastično spremeni, kar vpliva na spremembe razpoloženja in kopičenje maščobe na trebuhu.

Po številnih študijah so te spremembe razlog, da imajo ženske večje tveganje za razvoj motenj razpoloženja kot moški. To je tudi življenjsko obdobje, v katerem ženske pogosteje poročajo o pojavu depresije. Spremembe v ravni estrogena so v tem obdobju povsem naravne, zato se za povečanje telesne teže ne smete kriviti, pojasnjuje dr. Gottfried.

"Če se neuspešno borite proti nakopičenim kilogramom, ne krivite sebe in svoje slabe discipline. Verjetno so se vaši hormoni obrnili proti vam," pravi. "Namesto tega se osredotočite na tisto, kar lahko nadzorujete, in poskrbite, da bodo vaši obroki vsebovali veliko zelenjave, pustih beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob."

4. Nenehno ste pod stresom

Še en pomemben igralec v hormonski igri, ki močno vpliva na težo, je kortizol, običajno imenovan stresni hormon. Raven kortizola se dvigne, ko vaše telo zazna, da ste preveč tesnobni in zaskrbljeni, in tudi to lahko vodi do kopičenja maščobe na trebuhu.

Po mnenju zdravnice dr. Jacqueline Montoya se to zgodi, ker telo preide v način "boj ali beg". Visoka stopnja stresa in tesnobe lahko spravi telo v način preživetja, kjer se raven kortizola dvigne in telesu sporoča, naj shrani več maščobe.

5. Trpite zaradi izčrpanosti in nespečnosti

Nespečnost in izčrpanost sta lahko jasna znaka, da so za povečanje telesne teže krivi hormoni. Pomanjkanje spanja povzroča utrujenost, kar vodi v stres in nespečnost, to pa vpliva na raven hormonov, predvsem kortizola. "Njegova visoka raven lahko povzroči zmanjšanje ravni ščitničnih hormonov, kar lahko povzroči trebušno maščobo," pojasnjuje dr. Montoya.

Kako premagati hormone v 40 dneh in shujšati?

Glavna težava v boju proti hormonskemu neravnovesju, ki povzroča nabiranje maščobe v pasu, je, da je vse povezano – ena sprememba v telesu vodi k drugi. Ni pa nujno, da takoj posežemo po zdravilih, saj lahko veliko pomaga tudi sprememba življenjskega sloga.

"S pametno dnevno izbiro hrane, rednim gibanjem, pravilnim spanjem in obvladovanjem stresnih situacij se lahko zoperstavite hormonskemu neravnovesju," pravi dr. Montoya in ob tem dodaja:

"Priporočam, da za 40 dni izločite sladkor, gluten, mlečne izdelke, alkohol in kofein. Pomembno je, da pojeste približno pol kilograma zelenjave na dan, zraven pa tudi puste beljakovine. Cilj je zmanjšati prehranjevalni stres z močnim zmanjšanjem količine visoko reaktivna živila."

Za uspešno spremembo načina prehranjevanja dr. Gottfried priporoča občasno postenje, posebej pa poudarja post 16:8. To pomeni, da vse obroke pojeste v 8 urah, čemur sledi 16-urno obdobje posta. Izberite čas, ko jeste ali ne jeste glede na svoj življenjski slog.

Svetuje tudi visoko intenzivne vaje in obveznih sedem do osem ur spanja vsako noč, saj bomo, če ne spimo dobro, nenehno utrujeni, utrujeni pa je večja verjetnost, da se bomo prenajedli. S tem režimom je mogoče topiti maščobe brez posledic za zdravje, hkrati pa spraviti delo hormonov v normalno stanje.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu