Izboljšajte svoj čustveni odnos do hrane in osvojite nov učinkovit trend hujšanja: Realističen načrt, ki vas bo skozi življenje ohranjal v dobri kondiciji od znotraj navzven

Izboljšajte svoj čustveni odnos do hrane in osvojite nov učinkovit trend hujšanja: Realističen načrt, ki vas bo skozi življenje ohranjal v dobri kondiciji od znotraj navzven (foto: Profimedia) Profimedia
28. 9. 2022

Ker ne verjamemo v modne diete, ki vplivajo na izgubo telesne teže (čeprav le začasno), nas je presentila misel strokovnjakov, ki se vrti okoli preproste filozofije "živeti dobro". Strokovnjaki resnično verjamejo, da je hujšanje lahko prijetno, če začnete poslušati najpomembnejšo osebo v svojem življenju - sebe. Kaj torej je dieta ljubezni in ali resnično deluje? 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Glavno vodilo diete je ljubezen do samega sebe, za lažje sledenje dieti pa je treba upoštevati nekaj manjših pravil. Prvo navodilo je, da vzamemo majhen zvezek in določimo svoje cilje. V ta zvezek bomo zapisovali vsa svoja razpoloženja in občutke v zvezi s hrano. Na drugo stran te knjižice zapišite število kilogramov, ki jih želite izgubiti, in svoj napredek. Namen diete je prisluhniti samemu sebi, saj nam naše telo nenehno govori, kaj želi, vendar je hrup okoli nas tako glasen, da svojega notranjega glasu preprosto ne slišimo. S tem pa zamudimo spoznanje, kako preproste so potrebe telesa (gibanje, počitek in hranljiva, polnovredna hrana) in da lahko z majhnimi spremembami resnično shujšate in se počutite fit, pojasnjujejo strokovnjaki. 

Ste pri hujšanju poskusili že vse? In če vam povemo, da je v družini diet majhna novost, ki obljublja veliko privržencev. Obljublja 21 dni, da se vrnete v formo, ne da bi se prikrajšali. Ste skeptični? Razkrijemo vam skrivnosti diete ljubezni, novega trenda zdravega hujšanja, gre za realističen načrt, ki vam bo pomagal shujšati in vas skozi življenje ohraniti v dobri kondiciji od znotraj navzven.

Kaj je dieta ljubezni?

To je dieta, ki jo je zasnoval Dr. Guttersen in nam omogoča, da izboljšamo svoj čustveni odnos do hrane. Cilj je naučiti se, kako premagati majhne frustracije vsakdanjega življenja, zaradi katerih se pogosto zlomimo in v luči slabih navad sprejmemo odločitve, ki niso optimalne za naše zdravje. Ljubezenska dieta je bolj zdrava in uravnotežena ter je dolgoročen način življenja. Za sprejetje te je potrebno upoštevati dve pravili, in če smo prvo pravilo omenili že zgoraj, naslovimo zdaj pravilo številka 2, ki je prav tako ključno. Drugo pravilo pri uvajanju diete ljubezni je, da izločite vse predelane industrijske izdelke, bogate s sladkorjem, maščobami in soljo. Zakaj? Povzročajo hrepenenja po hrani, tudi takrat, ko naše telo ni zares lačno. 

Koraki do uspeha na dieti ljubezni: 

Ta dieta deluje v 7 korakih. Če želite, da postane vaš zaveznik, morate spoštovati vsakega od njih.

Korak 1: Razstrupljanje

Prvi korak je razstrupljanje telesa. Za to moramo štiri- do petkrat na dan uživati jagodičevje. Jagodičevje je namreč bogato z antioksidanti in pomaga pri čiščenju telesa. V čas razstrupljanja lahko vključite tudi beljakovine, vendar pazite, da ne presežete 500 mg natrija na porcijo. Razstrupljanje naj ne traja več kot dva dni.

Korak 2: Krožnik napolnite z zelenjavo

Po razstrupljanju, svoj krožnik napolnite z različno zelenjavo, ki vam je ljuba. Izberite neškrobno zelenjavo, kot so bučke, šparglji ali brokoli. Za kuhanje se odločite za paro, in ne dodajajte preveč maščobe. Ne bodite mehanični glede tega, kaj jeste, samo zato, ker se želite držati diete. Poskusite ugotoviti, kaj vam sporoča vaše telo. Želite nekaj hladnega ali toplega, kislega ali sladkega, blagega ali začinjenega, lahkega ali težkega? Vodite se po občutku. Ne skuhajte si vroče kave, če bi vaše telo raje jedlo nekaj hladnega. 

Profimedia

Korak 3: Pazite na zadosten vnos beljakovin

Beljakovine so pomemben del naše prehrane, njihovo količino pa je treba nadzorovati. Za popolno prehrano upoštevajte staro dobro prehransko piramido. Z uravnoteženim uživanjem prave hrane poskrbite za dobro prehranjenost telesa, kar vam bo pomagalo izgubiti odvečne kilograme. Telo za dobro delovanje potrebuje določena hranila za določene funkcije. Če se jim boste odrekli, bo vaša telo in energija začela pešati. 

Korak 4: Vključite sadje

Če je sadje na papirju naš zaveznik pri hujšanju, ga moramo znati pravilno uživati. Da bi se izognili skokovitemu naraščanju sladkorja v krvi, morate pojesti pol skodelice na dan. Uživajte sadje kot dopoldanski ali popoldanski prigrizek, da se znebite želje po grizljanju nezdravih stvari.

Profimedia

Korak 5: Jogurt in mlečni izdelki

Sadne in druge jogurte brez dodanega sladkorja postopoma vključite v svoj jedilnik. Če ne prenašate laktoze, se odločite za rastlinske različice.

Korak 6: V prehrano vključite stročnice

Čičerika in leča vam bosta pomagali, da se nasitite z vlakninami in ostanete siti. Z njimi se boste izognili napadom lakote čez dan.

Profimedia

Korak 7: Škrobna živila

Če želite zagotoviti čim bolj zdravo in raznoliko prehrano, ne smete izključiti škrobnih živil, ki so nujno potrebna za optimalno delovanje telesa.

Vsem tem majhnim korakom dodajte še redno telesno vadbo in dobili boste nov zdrav življenjski slog za uspešno hujšanje. Izberite vadbo, ki vas osrečuje. Je to tek v parku ali kolesarjenje? Ali vam je všeč tempo kardio vadba? 
Zelo pomembno je tudi, da poskrbite za srečo vašega lastnega uma. Ne glede na to, ali gre za krompirček ali čokolado, bogato omako ali torto, si jo privoščite nekajkrat na teden. Vendar poskrbite, da bo porcija zmerna - ena rezina torte, majhna porcija ocvrtega krompirčka, 1-2 kosa čokolade - in preostalo tedensko prehrano uravnotežite z uživanjem preproste, hranljive hrane.

Preberite še: 

Nikoli ne pogrevajte riža, piščančje meso vedno sperite pod tekočo vodo in druge (ne)resnice o prehrani

Priporočamo tudi: 

RECEPT: omamna juha s cvetačo in brstičnim ohrovtom